Почетна > Свет
Свет

На протесту фармера у Индији полиција употребила сузавце, затворени аутопутеви

Индијска полиција је бацила сузавац на хиљаде фармера који су данас наставили свој протестни марш до Њу Делхија, након што су пропали разговори између владе и пољопривредника везани за минималну цену усева.
Фото: Танјуг/AP Photo/Altaf Qadri

Власти су забарикадирале аутопутеве ка Њу Делхију цементним блоковима, металним контејнерима и бодљикавом жицом, како би спречиле фармере да уђу у град, а они су покушали да се пробију булдожерима и багерима.

Пољопривредници су отпочели протест прошле недеље, али су били заустављени на граници индијских држава Панџаб и Харјана, на неких 200 километара од престонице, преноси АП.

Током прошлонедељних протеста, фармери су, такође, разговарали с министрима и том приликом одбили понуду владе о петогодишњем уговору који би садржао минималне цене одређених усева, као што су кукуруз, махунарке и памук.

Индијска влада штити пољопривреднике од наглог пада цена пољопривредних производа тако што утврђује минималну откупну цену за одређене најбитније усеве, што је систем који је уведен 1960-их ради повећања резерви хране и спречавања несташице.

Овај систем може да укључи 23 пољопривредна производа, али влада обично нуди минималну цену само за пиринач и пшеницу, док пољопривредници кажу да би гарантована минимална цена за сва 23 производа стабилизовала њихов приход.

Они такође врше притисак на владу да испуни обећања према којима фармери не би морали да исплате кредит и суд би повукао поступке покренуте против њих током ранијих протеста 2021.

Упркос досад неуспешних разговора, министар Арџун Манда саопштио је да је са колегама вољан да одржи још једну дискусију с пољопривредницима.

Они су утицајан гласачки блок и важна Модијева изборна база, посебно у Харјани и неколико других држава са значајном земљорадничком популацијом, а где је на челу владајућа партија премијера Модија.

Општи избори у Индији биће одржани током наредних месеци, а очекује се да ће Модијева странка обезбедити трећи узастопни мандат.

Lik kralja Čarlsa od juna na britanskim novčanicama

Преузмите андроид апликацију.