Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

На последњој седници Градске скупштине пре летње паузе пред одборницима 77 тачака

Пред почетак заседања Градске скупштине на којој ће се између осталог наћи и предлог Генералног урбанистичког плана Града Новог Сада до 2030. године, градоначелник Милош Вучевић огласио се на свом инстаграм налогу следећом објавом:
Фото: Prt.Sc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

„Пред нама је још једна седница Скупштине града и последња пред летњу паузу.

Укупно је 77 тачака пред одборницима, а кључна тачка, како у формално-правном смислу, тако и за јавност града, јесте предлог Генералног урбанистичког плана Града Новог Сада до 2030. године. Никада није постојала транспарентнија расправа о ГУП-у, имали смо три јавне презентације и неколико седница Комисије за планове где се расправљало о примедбама.

ГУП који данас представљамо и предлажемо за усвајање, је апсолутно развојан, добро одмерен, конципиран и дефинисан од стране струке. Наравно, политика ће, како је то дефинисано уставом, законом и статутима, дати коначну реч кроз рад Скупштине града на овој седници. Претходно је усвојен део примедби, којих када се функционално конципирају, има укупно 166 у року и 2 ван рока, а од њих је потпуно прихваћено 17, делимично 5 примедби, и даље је прихватано или одбијано предложено на основу основаности итд.. То су законске процедуре од којих не одступамо и строго се држимо формално правних принципа, јер нас све друго води у анархију и своди се на то ко је јачи.

Узевши у обзир кључне стратешке параметре, а то су позитивна демографска кретања у граду, очување и унапређење животне средине, материјалних, духовних и културних вредности нашег града и стварање просторно-планских услова за бржи привредни развој града у наредном периоду, може се рећи да је ово стратешки документ. Он ће даље бити разрађен кроз планове детаљне регулације и биће својеврсна маргина која ће трасирати даљи пут урбанистичког развоја Новог Сада.

Према подацима, који су врло импресивни, наш град ће до 2030. године нарасти за око 100 000 становника, тако да су у складу са тим, по први пут, предвиђени далеко строжи критеријуми за изградњу нових објеката у урбаним деловима, са мањим степеном заузећа јавне површине, са још већим обавезама око изградње паркинг места и наравно, по први пут, много прецизније је дефинисан минимални ниво зелених површина које морају бити заступљене на свим парцелама где се инвестира и гради“, написао је градоначелник Вучевић.

„Novosadsko Big dečije leto“, program za 21. jul

 

Преузмите андроид апликацију.