Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

На листи најпопуларнијих уметничких дела из Европе Србију представља дело које се чува у Новом Саду

Галерија Матице српске је у својој причи на друштвеној мрежи Инстаграм, објавила фотографију странице „Terrible maps“ која је приказала мапу европских земаља и најпознатија сликарска дела из сваке од њих.
Фото: PrtSc/Галерија Матице Српске

За Србију је страница „Terrible maps“ као најпознатије дело ставила Рањени Црногорац, Паје Јовановића.

Интересантно је да се ово дело управо налази као део сталне поставке Јовановићевих дела у Галерији Матице Српске. 

Наиме, у Галерији Матице српске се у сталној поставци поред овог дела налазе и друга Јовановићева дела попут Проглашење Душановог законика, Распеће Христово, Портрет лепе госпође, Аутопортрет, Арбанас, Умир крви, Софија Дунђерски, Теодора Дунђерски и Женски портрет.

Поред Паје Јовановића, на фотографији „Terrible maps“ се налазе велики ументици попут Италијана Леонарда да Винчија – сликарско дело Мона Лиза, затим Аустријанца Густава Климта и дело Пољубац,  Холанђанина Јоханеса Вермера Девојка са бисерном минђушом, Норвежанина Едварда Мунка – Врисак, Шпанца Пабла Пикаса – Герника и др.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Terrible Maps (@terriblemap)

Павле Паја Јовановић – велико име српског сликарства

Павле Паја Јовановић је српски сликар реализма, рођен у Вршцу, 1859. године. Сматра се да су његова дела једна од најзначајнијих у српској сликарској традицији.

Паја Јовановић је још као дечак открио љубав према сликарству, а са 18 година је имао и прилику да се школује на сликарској Академији у Бечу. Као студент сликао је доста на Балкану, а наводи се да је управо малопре поменута Јовановићева слика Рањени Црногорац настала за време његових студентских дана.

За ову слику Јовановић је 1882. године прву награду и царску стипендију на годишњој изложби бечке Академије.

Након тога следе Јовановићеви дани у Лондону, али и путовања по разним крајевима света, где ће настати неке од његових чувених дела.

Интересантно је да Јовановић приказао неке од најзначајнијих историјских догађаја Срба, попут Сеобе народа,Таковског устанка, Проглашење Душановог законика, Вршачки триптех, Освећено Косово, Свети Сава мири браћу, Свети Сава крунише Првовенчаног и Спаљивање мошти Светог Саве.

Јовановић је такође насликао и многе знамените српске личности, што из његовог, што из прошлог времена.

У својој богатој сликарској каријери Јовановић је добио мноштво награда и признања. Неке од најзначајнијих признања су Златна медаља на државној изложби у Бечу, Златна медаља на Светској изложби у Паризу, Златна медаља на париском Салону итд.

Јовановић је био члан Српске краљевске академије.

Умро је 1957. године у Бечу.

Данас његове слике можете видети широм Србије, али и Јовановићеве личне ствари које се налазе у Музеју Паје Јовановића у Београду.

Konkurs za studente za Pupinovu nagradu Matice Srpske

 

 

Преузмите андроид апликацију.