Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

На Петроварадинској пијаци настављена серија концерата „Храна за уши“ Дунавске сонате

На Петроварадинској пијаци настављена је серија концерата „Храна за уши“ Дунавске сонате. Клавирско-виолински дуо Јожеф Ритер – Бранисава Јованов готово сат времена свирао је дела Моцарта, Равела, Штрауса, Брамса и Шостаковича.
Фото: Дунавска соната

„Након Лиманске и Рибље пијаце, у најбољим делима класичне музике данас су уживали становници Петоварадина. Дунавска соната наставља своју мисију промоције класичне музике у неуобичајеном амбијенту. Врхунска уметност је намењена свима, и мишљења смо да у данашњим временима, када друштвене мреже и интернет све више утичу на животе људи, класична музика треба да буде презентована и изван концертних дворана, на местима на којима се одвија свакодневница грађана. Савременом човеку уметност мора бити понуђена на начин који одговара темпу њиховог живота. На тај начин ћемо класичној музици омогућити да постане сфера интересовања свих грађана“, рекла је Милица Трифунов председник „Дунавске сонате“.

Према речима виолинисткиње Браниславе Јованов концерти на пијацама доказују да не постоји изабрана публика, већ само изузетна уметност.

„Иако нису навикли да се на пијацама одржавају концерти класике, људи с одушевљењем прихватају наше наступе. Док смо данас изводили „На лепом плавом Дунаву“, осећали смо истинско одушевљење посетилаца“, рекла је Бранислава Јованов, којој је један од слушалаца након концерта даривао саксију са цвећем.

Концерти „Храна за уши“ одржавају се од 2020. године под покровитељством Градске управе за културу.

Следећи“ концерт одржаће се у суботу, 10. јуна на Детелинарској пијаци. А након тога дуо Ритер – Јованов наступиће на пијацама на Сателиту и у Футогу.

Kragujevački Gradski kamerni orkestar „Šlezinger” nastupa u Svilari 6. juna

 

Преузмите андроид апликацију.