Почетна > Живот и стил
Живот и стил

На ова четири места у кухињи крије се највише бактерија и прљавштине, тврде стручњаци

Постоје места у вашој кухињи која скривају прљавштину и бактерије, а да ретко на њих обраћате пажњу.
Фото: Unsplash/Aron William

Они који су упознати са мотом „уредна кућа, уредан ум“ биће изненађени када сазнају да када је у питању ваша кухиња, уредан и светлуцави изглед може да вара.

Дејан Димитров, стручњак за чишћење и власник компаније „Laundryheap“ открио је да у кухињи, ма колико је ви површински чистили, има неколико места и предмета који садрже доста прљавштине и бактерија, а многи занемарују њихово одржавање и чишћење.

Прва ствар коју је навео је мала „фиока“ испод класичног тостера за коју многи уопште не знају ни да постоји.

Требало би је сваких неколико недеља, зависно од тога колико често користите тостер, извадити и испразнити мрвице како се не би створила буђ, бактерије или паразити.

Фото: Unsplash/Tyson 2 Tofu Tlswll

– Прво искључите тостер из струје, испразните мрвице из преграде и оперите га под водом. Узмите четкицу за зубе и очистите ситне, тешко доступне делове. На крају оперите детерџентом за посуђе и оставите да се осуши.

Често користите рукавице за вађење врућих посуда из рерне, а ретко их перете? Дејан каже да је ово велика грешка. Иако можда делују чисто споља, рукавице су препуне бактерија и гриња, али и комадића хране.

– Можете их прати на недељном нивоу, заједно с кухињским крпама и другим текстилом. Оне силиконске перите на руке, водом и детерџентом. Можете их и дубински очистити тако да их убаците у мешавину воде, детерџента за судове и једне кашичице соде бикарбоне. Оставите их тако десет минута и исперите.

Одмах иза рукавица следи још један прљави предмет – дрвени прибор за кување. Бактерије улазе у сваку рупицу и пукнуће дрвеног посуђа и тамо се задржавају ако их не чистите добро.
Фото: Unsplash/Alyson Mcphee

Имајте на уму да те бактерије често долазе из сировог меса које сте мешали током кувања и шире се на другу храну и кухињску површину.

Како бисте то избегли, потопите их у воду и мало тропроцентног хидрогена на неколико минута, па исперите и оставите да се добро осуше. Прочитајте још неколико добрих трикова за ефикасно прање дрвеног прибора за кување.

Многи од нас често забораве да одвоје своје кухињске крпе за различите послове у кухињи. Ако користите исти пешкир за све, могли бисте на крају пренети клице на кожу или други прибор за јело, што може изазвати иритацију коже и узнемирени стомак ако се случајно прогута.

– Препоручио бих да користите посебану крпу за сваки од три главна чишћења у вашој кухињи: сушење посуђа, брисање руку и чишћење површина и просутих материја.

– Такође бих саветовао да сваку од својих крпа перете на неколико дана како бисте спречили да се нежељене бактерије задржавају предуго. Чак би могла бити добра идеја да уложите у неколико сетова крпа које можете да мењате сваке недеље док један сет пролази кроз прање.

– Не заборавите да крпе оперете на високој температури како бисте били сигурни да ће бити потпуно стерилисане.

Ovaj kućni posao najviše opušta, a mnogi ga ne vole

Преузмите андроид апликацију.