Почетна > Живот и стил
Живот и стил

На неким дестинацијама је сасвим у реду изгледати као туриста, на другима не! Најбољи путни савети

Како максимално уживати на путовању?
Фото: Pexels/Te lensfix

Можда се осећате као да сте се заглавили у колотечини свакодневног живота. Или просто жудите за нечим узбудљивим и другачијим. За новим искуствима и новим изазовима. Путовања су идеално место за то.

Како би себи обезбедили што пријатнији бег у неки нови свет, искористите ове паметне савете и трикове искусних путохоличара.

Испробајте групна путовања

Многе агенције нуде врло занимљива групна путовања, како у нама блиске, тако и у далеке земље. С вама је водич и стална екипа која ће вам брзо постати блиска. Брзо се крене с темом “где ћемо вечерас изаћи”. Све обилазите заједно, водич вам све објашњава, а вама остаје време за дружење и упијање нове дестинације.

Вероватно стално имате лагани притисак да морате све обићи, поготово јер ваше путовање траје одређени број дана. Бројне агенције нуде путовања где сваки дан обиђете други град или чак 3 мања града у једном дану. Остаје вам стрес од силне журбе.

Не пожурујте путовање

На сваком путовању оставите један дан у коме немате ништа испланирано. Напунићете батерије. Скроз је у реду узети мали одмор од путовања и дозволити дану да се једноставно догоди!

Посматрање људи и живота који се одвија испред вас, најбољи је начин за упијање атмосфере места. Дозволите себи одмор и опуштање.
Најбољи извори информација су људи!

Преспавајте повремено у хостелу. Не постоји место где можете упознати више различитих људи него што је хостел. Људи са свих страна света су на једном месту, жељни упознавања нових људи. Толико различити, а сви са једном заједничком цртом, љубави према путовањима, пише свјетскипутник.хр.

Разговарајте с људима. Што сте мање ствари испланирали веће су шансе да ћете се заправо окренути људима и од њих добити идеје где ићи и шта видети.

Сигурно путовање

Унапред проучите за коју се дестинацију треба вакцинисати пре кретања на пут, на којој треба редовно узимати лекове (нпр. антималарике), а на којој ће вам добро доћи средства против угриза разних буба. Такође, проучите да ли би било паметно са собом носити хигијенске потрепштине у облику дезинфицијенса за руке и влажних марамица. Цревне заразне болести нису нешто што желите као друштво на путу.

Припазите на свој изглед

На неким дестинацијама је сасвим у реду изгледати као туриста. На другима није.

Немојте се истицати скупим накитом и модним додацима. У мање развијеним местима пробајте да се што више уклопите у локално становништво.
Вожња таксијем на путовању

Таксистима увек наглласите да нисте у граду први пут. Ово правило се посебно односи на слабије развијене земље. Могло би се иначе догодити да вас до циља вози околним путем и уместо 5 км наплати вам 20!

Мале промене доносе велику уштеду: Неколико ефикасних начина да смањите потрошњу електричне енергије

Преузмите андроид апликацију.