Годинама се преносе легенде, научне теорије и животне поуке о томе како и на који начин изабрати праву лубеницу.
Наравно, једини и прави начин је да га отворите, да видите колико је свеж, црвен и сладак, али то није увек могуће. Због тога годинама људи покушавају да пронађу прави начин да провере слаткоћу и зрелост лубенице.
Заборавите на тапкање лубеницом, ево три опције:
Мрље на површини лубенице су добар знак
Представља место где је лубеница лежала на земљи током зрења. Најзрелије лубенице имају жућкасту мрљу, док оне беле или светлозелене боје треба избегавати јер се беру пре него што сазре. Не купујте лубеницу која нема мрље на површини.
Површина лубенице треба да буде тамнозелена, тврда на додир, глатка и без видљивих оштећења
Мека површина је поуздан знак да је воће почело да трули, а избегавајте осушену површину која је изгубила сву сочност и слаткоћу. Воће треба да буде асиметрично.
Највећа лубеница је најсочнија
Ношење тешке лубенице кући из продавнице можда није ваша омиљена активност, али најтеже воће заслужује највећу пажњу. Чак 92 одсто лубенице чини вода, па су најсочнији плодови и најтежи. Узмите неколико лубеница исте величине и однесите кући најтежу. То ће бити најслађе и најсочније.
Преузмите андроид апликацију.