Почетна > Бизнис
Бизнис

На климатском самиту УН покренут план Г7 „Глобални штит“

На климатском самиту Уједињених нација COP27 данас је покренут план Групе 7 (Г7) под називом Глобални штит ради обезбеђења средстава за земље које трпе климатске катастрофе, мада неки учесници доводе у питање ефикасност планиране шеме.
Foto: AP Photo/Nariman El-Mofty

План, који координирају Немачка као председавајући Г7 и група В20 климатски рањивих земаља, има за циљ брзо обезбеђивање средстава за реализацију унапред уговореног осигурања и за финансирање заштите од катастрофа као што су поплаве, суше и урагани, када до њих дође, преноси Ројтерс.

Глобални штит, уз средства Немачке од 170 милиона евра (175,17 милиона долара) и још 40 милиона евра од других донатора, укључујући Данску и Ирску, у наредних неколико месеци треба да се развије у подршку која ће бити подељена земљама као што су Пакистан, Гана, Фиџи и Сенегал, за помоћ када их задесе климатске катастрофе.

Неке земље и активисти су, међутим, опрезни јер страхују да ће овај план подрити напоре да се постигне суштински договор о финансијској помоћи за тзв. „губитак и шету“, односно за, како каже УН, непоправљиву штету нанету глобалним загревањем.

Немачка министарка за развој Свења Шулце рекла је да Глобални штит има за циљ да допуни, а не да замени напредак договора о „губитку и штети“.

„Овде се не ради о врсти тактике да се избегну формални преговори о аранжманима за финансирање губитака и штете. Глобални штит није једно и једино решење за губитке и штете. Зацело не. Потребан нам је широк спектар решења“, нагласила је Шулце.

Нека истраживања показују да би до 2030. године угрожене земље могле да се суоче са губицима и штетама повезаним с климом у износу од 580 милијарди долара годишње.

Министар финансија Гане Кен Офори-Ата, који председава групом В20 угрожених земаља, оценио је да је покретање Глобалног штирта „давно закаснло“.

С друге стране, неке рањиве земље довеле су у питање фокус овог плана на осигурање, наводећи да премије осигурања додају још један трошак државама које су ионако у шкрипцу с новцем, а које имају ниске емисије угљеника и најмање доприносе узроцима климатских промена.

„Још нисмо убеђени (да је ово добра шема), посебно елементи везани за осигурање. Коришћење осигурања је метода у којој жртва плаћа, на почетку само у ратама“, рекао је за Ројтерс Авинаш Персауд, специјални изасланик за климатске финансије премијерке Барбадоса Мие Мотли, додајући да финансирање губитака и штете треба да буде засновано на грантовима.

За сада се не зна колико би средстава из најављеног Глобалног штита било у облику грантова.

Михаи Робертсон, преговарач Алијансе малих острвских држава, који позива на стварање новог фонда УН за губитке и штете у преговорима ове седмице, каже да би чак и субвенционисане премије осигурања омогућиле осигуравајућим компанијама у богатим земљама да профитирају на патњи сиромашних и рањивих нација.

EK: Belgija će imati najveći budžetski deficit u evrozoni

 

Преузмите андроид апликацију.