Почетна > Србија
Србија

На Јарињу и Брњаку договор из Брисела данас ступа на снагу

Према компромисном договору о деескалацији, постигнутом у Бриселу, предвиђено је да се данас специјалне косовске полицијске снаге, истовремено са српским барикадама, повуку са административних прелаза Јариње и Брњак, на којима ће Кфор распоредити своје трупе које би ту требало да остану наредне две седмице.
Фото: Танјуг/AP Photo/Visar Kryeziu

Како је у четвртак саопштио специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, према постигнутом договору предвиђено је да специјалне снаге полиције РОСУ и српске барикаде почну да се повлаче са Јариња и Брњака истовремено данас од 8 часова ујутру и да се све заврши најкасније до 16 часова истог дана.

Кфор ће, како је у четвртак рекао Лајчак, своје трупе распоредити на административним прелазима пре повлачења специјалних јединица и барикада и ту остати наредне две недеље.

Од 4. октобра на административним прелазима за возила ће бити успостављен режим са „стикерима“ до коначног решења регистарских таблица.

Као последња тачка договора, предвиђа се формирање радне групе која ће радити на трајном решењу за регистрске таблице по стандардима и праксама ЕУ.

Групу ће чинити представници ЕУ, који ће њом и председавати, као и представници Београда и Приштине.

Први састанак Групе заказан је за 21. октобар у Бриселу, а први резултати ће бити представљени за шест месеци на састанку дијалога Београда и Приштине на виском политичком нивоу.

Срби са Косова и Метохије су и у петак, 12.дан за редом, били на административним прелазима, након што је Приштина забранила улазак у покрајину аутомобилима са српским регистарским таблицама.

Srpska strana prihvatila predlog za deeskalaciju na KiM

 

Преузмите андроид апликацију.