Почетна > Свет
Свет

На изборима у Француској гласали Макрон, Меланшон и Ле Пенова

Председник Француске Емануел Макрон гласао је данас у другом кругу парламентарних избора у Тукеу, у 13.00 часова, као и у првом кругу избора.
избори
Фото: Танјуг/Mićel Spingler

Он је искористио своје бирачко право на бирачком месту у Па-де-Кале и гласао је у пратњи супруге, јавила је француска БФМ ТВ. Излазност у 12.00 часова у Па-де-Калеу била је 18,95 одсто.

То је департман са најприближнијом излазношћу као на националном нивоу у подне.

Излазност до 12.00 часова у другом кругу парламнетарних избора у Француској износи 18,99 одсто, што је више у односу на први круг.

Прошле недеље, излазност у првом кругу до поднева износила је 18,43 процената.

Жан-Лик Меланшон гласао је у Марсеју, док је лидерка крајње деснице Марин Ле Пен, која за длаку није успела да буде изабрана у првом кругу парламентарних избора, гласала у Енен Бомону.

Гласање је почело јутрос у 08.00 часова, а две најјаче политичке групације, коалиција окупљена око председника Емануела Макрона и левичарски савез Жан-Лика Меланшона, ушле су са готово истим бројем гласова освојених у првом кругу.

Према истраживању агенције Елаб, коалиција шефа државе Емануела Макрона „Заједно“ могла би да освоји између 255 и 295 мандата у скупштини која има 577 места, а левичарска коалиција НУПЕС Жан-Лика Меланшона између 150 и 200 посланичких места, што је велики скок у односу на претходне изборе.

Најављује се да ће први изборни резултати бити објављени по затварању биралишта, око 20 часова.

Francuska: Izlaznost do podneva veća nego u prvom krugu

Преузмите андроид апликацију.