Почетна > Србија
Србија

На годишњицу аутокефалности МПЦ патријарх Порфирије служи свету Литургију у Охриду

Одазивајући се позиву архиепископа скопског и македонског Стефана, патријарх српски Порфирије ће данас, на Духовски понедељак, у древном храму Свете Софије у Охриду служити свету Литургију, чиме ће свечано бити обележена прва годишњица аутокефалности Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, саопштено је вечерас из МПЦ.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

У храму Свете Софије биће обележена прва годишњица од када је у старој Саборној цркви Светог архангела Михаила у Београду поглавар СПЦ уручио Томос о аутокефалности поглавару Македонске православне цркве – Охридске архиепископије.

У саопштењу СПЦ се подсећа да је том приликом патријарх Порфирије рекао:

“По благодати Божјој и по промислу Божјем, данас имамо прилику да овенчамо то што већ постоји међу нама, а то је јединство које је у једном периоду било нарушено. Јединство је васпостављено, а онда отишло и корак даље у духу живота Цркве кроз векове, а то је да Македонска православна црква – Охридска Архиепископија има не само услове него и потребу и могућност да се организује као аутокефална Црква. Испоставља се да је то најбољи могући начин и метод за живот Православне Цркве и наше православне браће и сестара у Северној Македонији. Зато оно што смо већ реализовали кроз служење Литургије у Скопљу данас осећамо да треба јавно пред свима и документом који се зове Томос да обзнанимо пуноћи Цркве.“

Патријарх Порфирије: Колико год неко рушио цркву, она се диже

Преузмите андроид апликацију.