Почетна > Нови Сад

Зелени град Нови Сад

На Футошком путу посађено 109 стабала (ФОТО)

Како је раније најављено, ЈКП „Градско зеленило“ Нови Сад је ове недеље у циљу формирања такозваног секундарног дрвореда на Футошком путу у Новом Саду, дуж ове саобраћајнице посадило 109 нових стабала, од тога 79 копривића, 30 пирамидалних багрема, као и 600 комада садница украсног шибља.
Фото: Градско зеленило

Нови дрворед ће додатно унапредити зеленило на овој изузетно фреквентној саобраћајници, такође ново зеленило ће још више унапредити моћ апсорпције издувних гасова из саобраћаја.

Подсећамо да је комплетан дрворед платана на Футошком путу, који је стар више од 65 година, у више наврата подвргнут специјалном третману неге, у оквиру ког је дрвеће прихрањено неопходним минералима.

Фото: Градско зеленило

Прихрана дрвећа извршена је специјализованим атомизерима који омогућују да се раствор минерала нанесе на крошње одраслог дрвећа, што му помаже да добије хранљиве материје, које му недостају у градским условима.

„Брига о дрвећу и стварање услова за његов што дужи живот у урбаним условима представљају кључни задатак Градског зеленила. У последњих 10 година на територији града и приградских насеља посађено је више од 55.000 нових садница дрвећа, а посебним мерама заштите које смо ми иницирали, продужен је век преко 250 стабала на различитим локацијама у граду. Уз то, на иницијативу Градског зеленила повећан је број дрвећа која су добила статус споменика природе треће категорије“, овом приликом је изјавио Милош Егић, директор ЈКП „Градско зеленило“ Нови Сад.

Park koji su Novosađani zaboravili – gde se nalazi i zašto ga treba posetiti? (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.