Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

На Фрушкој гори семинар „Траговима традиције“ од 11. до 14. новембра

На Фрушкој гори се одржава семинар за руководице фолклорних ансамбала „Траговима традиције“, који већ 42 године организује Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине.
Фото: PrtSc/Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине

Искусни стручњаци у области етномузикологије образују полазнике семинара о изворном српском фолклорном наслеђу, а ове године у средишту пажње је интерпретација песама и игара из Војводине.

„Ми смо се определили да на стручном скупу радимо детаљније на српским играма из Срема, Баната и Бачке јер је тај део фолклорног наслеђа наугроженији те нам је посебна брига да сачувамо игре, песме и обичаје Срба из тог краја“, рекао је Сава Мучибабић из Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине.

„Овога пута ћемо играти само соло, парове и игре у тројкама, а кореографију ће радити Дајана Костић за Срем и  Љубомир Вујичин за Банат и Бачку. Вујичин је обрадио Брусник, један занимљив етномузикиолошки крај, Дејан Трифуновић српске игре из Звижђа и Хомоља, Немања Боројевић и Драган Прађина српске игре из Теслића и Дајана Костић српске игре из Ресаве“, казао је Мучибабић и додао да је наша позната етномузиколошкиња Гордана Рогановић задужена за музику тј. песме, а да ће о ношњи говорити Дамир Шиповац.

Такође, биће одржане и промоције књига „Народне игре Звижђа и Хомоља“ Дејана Трифуновића и „Народне ношње Срба“ Ивана Терзића.

Паралелно ће се одржати и семинар за старе српске инструменте (гајде, дипле, фруле и самице) и семинар за корепетиторе-аранжере јер, како каже Мучибабић, многи нису довољно вешти да сиров материјал са терена адекватно обраде.

„Ми смо на бројним смотрама на разним нивоима где су учествовали стручни људи, успели да одбранимо од естрадизације наше стваралаштво у великој мери“, поносан је Мучибабић.

Ове године на скупу учествују Аустрија, Мађарска, БИХ и Црна Гора, а савез већ има најаве за следећу годину знатног броја фолклораша из дијаспоре.

Predstava “Dok te ja hranim i oblačim” u Pozorištu mladih

 

Преузмите андроид апликацију.