Почетна > Србија
Србија

На данашњи дан преминуо је Илија Гарашанин

На данашњи дан 1874. године умро је српски државник Илија Гарашанин, чије је дело „Начертаније“ (прву верзију је написао Фрања Зах), предвиђало ослобађање свих Срба и Јужних Словена.
Фото: Pixabay

Залагао се за Савез балканских народа како би се заједно одупрли Турској. Син је трговца Милутина Савића из села Гараши код Крагујевца и презиме је узео према називу родног места.

Каријеру је започео као официр 1837. и био је први старешина војске књаза Милоша Обреновића, али је после абдицирања књаза Милоша 1839. морао у избеглиштво.

По повратку у отаџбину од 1843. до 1852. био је министар унутрашњих дела, до 1853. министар спољних послова, али је смењен под притиском Русије, иако се противио аустрофилској политици кнеза Александра Карађорђевића и сматрао да Србија треба да се ослони на Русију и Француску.

Поново је постао министар унутрашњих дела 1858. и одлука Светоандрејске скупштине о збацивању династије Карађорђевић је највише његова заслуга.

На позив кнеза Михаила Обреновића, 1861. постао је шеф владе и дипломатије. Прихватио је његову идеју о савезу са Грчком и Румунијом у припремању устанка против Турака, такође је водио тајне преговоре о устанку са првацима Срба у Босни, али је отпуштен 1867. због противљења кнежевој женидби са Катарином Константиновић.

Дан државности – Карађорђе Петровић и Милош Обреновић као симбол успона Србије

Преузмите андроид апликацију.