Почетна > Свет
Свет

На данашњи дан, 8. август

Прочитајте најзанимљивије догађаје који су се одиграли на данашњи дан.
Фото: Unsplash/Juliana Kozoski

117 – Умро је римски император Марко Улпије Трајан, последњи римски цар који је водио освајачке ратове. Током његове владавине, од 98. године, Римско царство је највише проширило своје територије, а историчари су проценили да је у њему тада живело око 70 милиона становника.

843 – У Вердену су франачки владари – цар Лотар I, краљ Лудвиг Немачки и краљ Карло II Ћелави, склопили уговор којим је франачка држава подељена на три дела: западни и средњи (касније Француска) и источни (касније Немачка).

1217 – Крунисан је први српски краљ Стефан Немањић (Првовенчани). Круну коју је добио од папе Хонорија III (1216-1227), у Србију су донели папски изасланици.

1567 – Шпански војвода од Албе стигао је као војни гувернер у Холандију са 10.000 шпанских и италијанских војника. Његова владавина (до 1573) запамћена је по терору над холандским становништвом и по интензивном деловању шпанске инквизиције.

1786 – Француски алпиниста, доктор Мишел Габријел Пакар и његов носач Жак Балма освојили су први у свету највиши врх Алпа и западне Европе, Мон Блан (4807).

1815 – Француски цар Наполеон I Бонапарта кренуо је у изгнанство на британско острво Света Јелена у Атлантском океану, где је провео последњих шест година живота.

1832 – Рођен је српски писац и сликар ђура Јакшић, највећи лиричар српског романтизма и један од најдаровитијих српских сликара 19. века. Поред поезије, која је највреднија у његовом књижевном опусу, писао је приповетке и херојске поеме („На Липару“, „Поноћ“, „Падајте браћо“, „Отаџбина“, „Сеоба Србаља“, „Станоје Главаш“).

1883 – Рођен је мексички револуционар Емилијано Запата, који је од 1910. као вођа мексичких сељака стварао бурну историју Мексичке револуције под паролом „Земља и слобода“. Убијен је из заседе у априлу 1919.

1900 – У Бруклину (Масачусетс) почео је први тениски турнир „Дејвис куп“. Победници дводневног такмичења били су Американци.

1905 – Умро је српски историчар и свештеник Иларион Руварац, зачетник критичког историјског истраживања и велики противник ненаучног прилаза историји и ослањања на народну традицију као историјски извор.

1918 – Почела је Амијенска операција (у северној Француској), завршна офанзива савезничких трупа против Немачке у Првом светском рату.

1919 – Рођен је италијански филмски продуцент Дино де Лаурентис, који је значајно допринео светском успеху италијанске кинематографије после Другог светског рата. Добитник је Оскара за филмове „Горки пиринач“ и „Улица“, као најбоље иностране филмове.

1919 – Мировна конференција Авганистана и Индије завршена је потписивањем мира у Равалпиндију.

1941 – На Космају је у Другом светском рату из заседе убијен српски револуционар Бранко Крсмановић, шпански борац, члан Главног штаба Народноослободилачког покрета Србије и организатор првих партизанских јединица у Шумадији.

1945 – Лондонским споразумом Велике Британије, СССР-а, САД и Француске, којем се касније прикључило још 19 земаља, основан је Међународни војни суд за суђење нацистичким ратним злочинцима, на основу којег је вођен Нирнбершки процес.

1963 – У спектакуларној „Великој пљачки воза“, група криминалаца упала је у поштански воз између Глазгова и Лондона и опљачкала 2,6 милиона фунти. Свих 15 учесника „пљачке столећа“ ухапшено је и 1964. осуђено на 25 до 30 година затвора. Један од главних актера, Рони Бигс, успео је да побегне из затвора и са пленом отпутује у Бразил, где је живео до маја 2001, када се сам предао Скотланд јарду.

1967 – Министри иностраних послова Индонезије, Малезије, Сингапура, Тајланда и Филипина су у Бангкоку потписали споразум о оснивању политичко-економске групације АСЕАН (Удружење земаља Југоисточне Азије), којој су касније приступили Брунеји и Вијетнам.

1974 – Председник САД Ричард Никсон објавио је, обраћајући се нацији преко телевизије, да подноси оставку због умешаности у аферу Вотергејт.

1990 – Ирак је, седам дана после окупације, анектирао Кувајт, као своју 19. провинцију. Председник САД Џорџ Буш послао је трупе у Саудијску Арабију, а војна акција која је уследила названа је „Пустињска олуја“.

1994 – Лидери Јордана и Израела отворили су први друмски гранични прелаз и тиме потврдили престанак 46-годишњег непријатељства.

1996 – У воденим бујицама које су се изненада сручиле у туристички камп у Пиринејима, у Шпанији, носећи аутомобиле и шаторе, погинуло је најмање 67 људи.

2000 – Од експлозије бомбе у станици метроа испод Пушкиновог трга, у центру Москве, погинуло је 12 особа, а 53 су тешко рањене.

2004 – Умро је легендарни „борац против пожара“ на нафтним пољима Ред Адер, неустрашиви Тексашанин који је гасио пожаре на нафтним изворима широм света.

2009 – У тајфуну Моракот, који је погодио Тајван и изазвао највеће поплаве у последњих 50 година, погинула је 461 особа, а 192 се воде као нестале.

2011 – Умрла је аустралијанка Ненси Вејк једна од најодликованијих савезничких шпијунки из Другог светског рата, која се прославила у француском Покрету отпора, а међу гестаповцима је била позната под шифрованим именом „Бели миш“. Због улоге у том покрету добила је највеће француско војно одликовање Легију части, али и одликовања САД, Британије и Аустралије.

2014 – Умро је Џеј Џеј Марфи, ирски филмски глумац који у популарној серији „Игра престола“ игра сер Денија Малистера, најстаријег припадника „Ноћне страже“, војске која чува северну границу „Седам краљевстава“.

2017 – У извештајима 13 америчких хидрометеролошких федералних агенција закључује се да САД трпе негативне ефекте климатских промена, са великим порастом учесталости топлотних таласа, јаких киша и других екстремних временских прилика током протекле четири деценије.

 

Преузмите андроид апликацију.