Почетна > Свет
Свет

На данашњи дан, 2. јул

Прочитајте најзанимљивије догађаје који су се одиграли на данашњи дан.
Фото: Unsplash/Juliana Kozoski
Фото: Unsplash/Juliana Kozoski

1489 – Рођен је енглески верски реформатор Томас Кренмер. Као кентерберијски надбискуп (од 1533) омогућио је краљу Хенрију VIII да се прогласи поглаваром енглеске државне цркве. У време рестаурације католицизма под Маријом Тјудор спаљен је на ломачи. Увео је богослужење на енглеском језику и саставио „Општи молитвеник“ на енглеском.

1566 – Умро је француски астролог Нострадамус, аутор књиге „Пророчанства“. Био је лични лекар француског краља Шарла IX и дворски астролог Катарине Медичи. 1714 – Рођен је немачки композитор и диригент Кристоф Вилибалд Глук. Реформисао је оперу тако што је музику подредио тексту и прилагодио је драмској радњи („Орфеј и Еуридика“, „Алцест“, „Парис и Хелена“, „Ифигенија на Тауриди““).

1778 – Умро је француски филозоф и писац Жан Жак Русо, чије је дело било инспирација Француске револуције и имало значајан утицај на европску књижевност и филозофију XVIIII и XIX века („Емил“, „Расправа о пореклу и основама неједнакости међу људима“, „Писмо Даламберу“, „Исповести“).

1798 – Наполеон Бонапарта заузео је Александрију. Након неколико победа над Мамелуцима ушао је у Каиро и наставио поход у долину Нила и Сирију. Француска војска повукла се из Египта 1801.

1819 – Велика Британија је донела закон којим се забрањује рад деце испод девет година у текстилној индустрији, а рад деце млађе од 16 година ограничава на 12 часова дневно.

1850 – Умро је Роберт Пил, британски премијер (1834-35;1841-46), оснивач Конзервативне партије. Као министар унутрашњих послова организовао је 1829. лондонску полицију, а по скраћеници његовог имена Боб полицајци су добили надимак Боби.

1853 – Преласком руске војске преко реке Прут и нападом на турске трупе почео је Кримски рат.

1860 – Руси су основали град Владивосток на обали Амурског залива, који је касније постао најзначајнија совјетска лука (поморска и ваздушна база) на совјетском Далеком истоку.

1877 – Рођен је немачки писац Херман Хесе добитник Нобелове награде за књижевност 1946. („Игра стаклених перли“, „Степски вук“, „Демијан“, „Сидарта“).

1881 – У Вашингтону је извршен атентат на председника САД Џејмса Ејбрама Гарфилда. Од последица рањавања умро је 19. септембра.

1900 – Гроф Фердинанд фон Цепелин извршио је први лет ваздушним бродом (дирижабл) над Боденским језером у јужној Немачкој. Касније је конструисао неколико таквих ваздухоплова који су по њему добили назив Цепелин.

1915 – У емиграцији, у Паризу умро је мексички генерал и председник (1877-80 и 1884-1911) Порфирио Дијас.

1925 – Рођен је конгоански политичар Патрис Лумумба, оснивач Конгоанског националног покрета и први премијер независног Конга 1960. Смењен је у септембру исте године, а у јануару 1961. убијен је под неразјашњеним околностима. Постао је симбол борбе против колонијализма афричких народа.

1940 – Погођен торпедом с немачке подморнице, потонуо је брод „Арандора стар“ који је превозио немачке и италијанске заробљенике у Канаду. Настрадало је више од 750 заробљеника и чланова посаде.

1949 – Умро је бугарски револуционар и државник Георги Михајлович Димитров, један од оснивача Комунистичке партије Бугарске, први председник бугарске владе после Другог светског рата, генерални секретар Коминтерне од 1935. до 1943. Године 1933. ухапшен је у Берлину због наводног учешћа у паљењу Рајхстага и на чувеном „Лајпцишком процесу“ разоткрио да је подметање пожара била једна од нацистичких провокација којом је режим правдао терор над комунистима и социјалистима. Под притиском светске јавности пуштен је из затвора крајем фебруара 1934.

1961 – Амерички писац Ернест Хемингвеј извршио је самоубиство. Добитник је Нобелове награде за књижевност 1954. („Збогом оружје“, „За ким звона звоне“, „Старац и море“).

1964 – Председник САД Линдон Џонсон потписао је „Акт о грађанским правима“, којим је забрањена расна дискриминација.

1966 – Француска је извршила прву од шест проба атомске бомбе на пацифичком атолу.

1976 – Проглашено је уједињење Северног и Јужног Вијетнама у једну државу са главним градом Ханојем.

1989 – Умро је руски политичар Андреј Андрејевич Громико, шеф совјетске дипломатије од 1957. до 1985, када је постао председник Врховног совјета СССР. На месту министра спољњих послова заменио га је Едуард Шеварднадзе.

1990 – Не прихватајући уставне промене у Србији, албански делегати покрајинске Скупштине Косова усвојили су Уставну декларацију и прогласили одвајање Косова од Србије. Скупштина Србије је 5. јула распустила покрајинску Скупштину, након чега су уследили штрајкови и протести косовских Албанаца.

1992 – Умро је Борислав Пекић, један од најзначајнијих југословенских књижевника у другој половини 20. века. Као члан илегалне организације Савезне демократске омладине Југославије, после Другог светског рата био је неколико година у затвору. Један је од оснивача Демократске странке 1989, прве послератне опозиционе партије у Србији („Време чуда“, „Како упокојити вампира“, „Златно руно“).

1997 – Умро је амерички филмски глумац Џејмс Стјуарт, добитник Оскара 1940. за филм „Филаделфијска прича“ („Вртоглавица“, „Човек који је сувише знао“, „Анатомија једног убиства“).

1999 – Умро је Марио Пузо, аутор бестселера „Кум“ према којем је Френсис Форд Копола снимио истоимени филм.

2000 – Кандидат Народне партије акције и Зелене странке Висенте Фокс победио је на председничким изборима у Мексику, чиме је окончана владавина Институционалне револуционарне партије, која је била на власти од 1929. године.

2001 – Прво усађивање механичког срца извршено је у САД. Седмочасовну операцију извели су хирурзи Универзитета Луизвила Леман Греј (Греy) и Роберт Даулинг (Доwлинг).

2002 – Амерички милионер и авантуриста Стив Фосет постао је први човек који је балоном обишао свет, прелетевши 31.380 километара.

2007 – Умро је Хај Зарет, један од највећих музичких класика 20 века, који је написао текст песме „Unchained Melody“ за филм „Unchained“. Ту песму су снимили бројни музичари, међу којима су Елвис Присли, Лена Хорн , „U2“, Гај Ломбардо..

2008 – Умро је академик Дејан Медаковић, доктор историјских наука и најзначајнији историчар српске уметности за период од 18. до 20. века. Био је професор Филозофског факултета, књижевник и научник светског гласа, чија су дела превођена на више светских језика.

2010 – Преминуо је француски позоришни и филмски глумац и редитељ Лоран Терзијеф, познат по улогама у филмовима „Капо“, „Ванина Ванини“, „Седам смртних грехова“, „Горки плодови“, „Утопија“, „Жерминал“.

2011 – Умрла је позоришна и филмска глумица Оливера Марковић. Њен позоришни опус броји више од 100 улога, а глумила је и у 63 филма, међу којима су „Сумњиво лице“, „Козара“, „Пут око света“, „Национална класа“, „Балкан експрес“ и „Сабирни центар“.

2013 – Умро је Даг Енгелбарт, изумитељ компјутерског миша и аутор првих верзија и-мејла, програма за обраду текста и Интернета.

2016 – Преминуо је Ели Визел, добитник Нобелове награде за мир који је преживео холокауст и нацистички логор смрти Аушвиц. Аутор је преко 50 књига и широм света је држао предавања о злочинима нациста.

Od 2023. ulaz u Veneciju koštaće 10 evra

Преузмите андроид апликацију.