Почетна > Свет
Свет

На данашњи дан, 14. јул

Прочитајте најзанимљивије догађаје који су се одиграли на данашњи дан.
Фото: Unsplash/Juliana Kozoski
Фото: Unsplash/Juliana Kozoski

1223 – Умро је француски краљ Филип II Август . Владавину је почео 1179. успешним ратовањем против Енглеза од којих је преузео поседе у западној Француској, а победом над енглеско-немачком војском проширио је територију Француске. Учествовао је у Трећем крсташком рату.

1602 – Рођен је француски државник италијанског порекла Жил Мазарен, наследник кардинала Ришељеа на двору Луја XIIII (1642). За време регенства Ане Аустријске, мајке Луја XIV, Мазарен је имао пуну власт и као вешт дипломата поставио је темеље француске надмоћи у Европи која је до пуног изражаја дошла у време владавине Луја XIV.

1789 – У Паризу народ је заузео злогласни затвор Бастиљу, симбол монархије. Тај дан сматра се почетком Француске револуције, догађаја који је представљао прекретницу у европској историји. У Француској се слави као национални празник.

1817 – Умрла је француска књижевница Ана Лујза Некер, позната као Мадам де Стал. Књигом „О Немачкој“ дала је веома значајан допринос теорији француског и европског романтизма. Њен салон у Паризу био је чувено место окупљања интелектуалаца тога времена.

1867 – Алфред Нобел, изумитељ динамита, први пут је демонстрирао свој изум у каменолому код енглеског града Редхил.

1887 – Умро је немачки индустријалац и произвођач оружја Алфред Круп. Први је почео да производи топове од ливеног челика и стекао монопол у снабдевањун пруске армије топовима, стварајући при том моћни металуршки концерн „Круп“.

1889 – У Паризу је одржан међународни социјалистички конгрес који су организовале марксистичке партије Немачке и Француске. Основана је Друга интернационала и донета резолуција о осмочасовном радном дану и о прослави 1. маја као дана међународне солидарности радника.

1901 – У Београду је свечано отворено прво радничко позориште у Србији. Представе су извођене у кафани „Радничка касина“ на углу Дечанске и Скопљанске (Нушићеве) улице.

1902 – У Сарајеву је основано српско културно-просветно друштво „Просвјета“.

1904 – Рођен је амерички писац, пореклом пољски Јевреј, Исак Башевис Сингер, добитник Нобелове награде за књижевност 1978. Сматра се најзначајнијим модерним писцем на јидишу, мада се његова дела појављују искључиво у енглеском преводу („Роб“, „Сатана у Горају“, „Мађионичар из Лублина“).

1913 – Рођен је амерички политичар Лесли Линч Кинг Јуниор, познат као Џералд Форд, председник САД од 1974. када је као потпредседник заменио Ричарда Никсона који је због афере Вотергејт поднео оставку. На председничким изборима 1976. победио га је Џими Картер.

1918 – Рођен је шведски филмски и позоришни режисер и сценариста Ингмар Бергман, један од најзначајнијих филмских стваралаца 20. века, добитник три Оскара („Седми печат“, „Дивље јагоде“, „Девичански извор“, „Крици и шапутања“, „Змијско јаје“).

1933 – У Немачкој су националсоцијалисти, који су са Хитлером дошли на власт у јануару, забранили све опозиционе партије.

1958 – У Ираку је извршен војни удар у којем су убијени краљ Фејсал II и премијер Нури ел-Саид. Ирак је проглашен републиком, а власт је преузео генерал Абдул Карим Касим.

1959 – Први брод на атомски погон „USS Long Beach“ поринут је у Квинсију, у Масачусетсу. Брод је имао два нуклеарна реактора и могао је постићи брзину од 30 чворова на сат.

1965 – Амерички сателит „Mariner 4″, лансиран 1964, направио је прве фотографије Марса.

1976 – Кинески градитељи завршили су железничку пругу „Tanzam„, која је повезала Замбију и луку Дар-ес-Салам у Танзанији.

1992 – Милан Панић, амерички бизнисмен српског порекла, изабран је за првог премијера СР Југославије.

1997 – Међународни суд за ратне злочине на простору бивше Југославије у Хагу осудио је босанског Србина Душана Тадића на 20 година затвора због учешћа у етничком чишћењу босанских Муслимана 1992. на подручју Приједора, у северозападној Босни.

1998 – Умро је Ричард Мекдоналд, који је прокрчио пут концепту брзе хране и развио га у највећи ланац, „McDonald’s„, ресторана у свету.

1999 – Обновљени су авио летови између Аргентине и Фокландских острва, први пут након Фокланског рата из 1982. године.

2000 – САД и Вијетнам склопили су, 25 година након завршетка Вијетнамског рата, трговински уговор, који је Ханоју отворио пут у Светску трговинску организацију.

2000 – Суд у Мајамију обавезао је највеће америчке произвођаче цигарета да плате 145 милијарди долара на име одштете пушачима Флориде због угрожавања њиховог здравља.

2002 – Један припадник нео-нацистичког покрета пуцао је на француског председника Жака Ширака на прослави Дана пада Бастиље. Осумњичени је брзо ухваћен, а парада је настављена.

2006 – У налету тајфуна Билис, који је изазвао олујне кише и поплаве у југоисточној Кини, страдале су 482 особе.

2008 – Међународни кривични суд у Хагу оптужио је суданског председника Омара ал-Башира за геноцид над афричким племенима у Дарфуру. Од почетка конфликта 2003. у сукобима између снага суданског председника Ал-Башира и локалних племена живот је изгубило више од 300.000 људи.

2009 – Суд УН за ратне злочине у Руанди, са седиштем у Танзанији, осудио је бившег гувернера Кигалија потпуковника Тарчиса Рензахоа на доживотни затвор, као једног од главних покретача геноцида у Руанди 1994. године.

2011 – Јужни Судан примљен је у Уједињене нације као 193. држава чланица ове светске организације.

2014 – Надин Гордимер (91), јужноафричка књижевница, добитница Нобелове награде за књижевност, истакнути борац против апардхејда, преминула је у Јоханезбургу („Јулски људи“, „Прича мог сина“,“Случајни сусрет“, „Дођи себи“)

2016 – На шеталишту у Ници један камион је циљано улетео у масу људи и усмртио 84 особе. Возилом је управљао Мохамед Булел, француски држављанин пореклом из Туниса.

Grčka pobedila u borbi da zaštiti naziv svog „feta“ sira

Преузмите андроид апликацију.