Почетна > Свет
Свет

На данашњи дан, 11. новембар

Прочитајте најзанимљивије догађаје који су се одиграли на данашњи дан.
Фото: Unsplash/Juliana Kozoski
Фото: Unsplash/Juliana Kozoski

1331 – Умро је српски краљ Стефан Дечански Немањић, син краља Милутина. Током владавине од 1322. осигурао је Србији премоћ на Балкану победивши Бугаре у бици код Велбужда 1330. С престола га је збацио син Душан 1331. и држао у заточеништву у Звечану, где је умро под неразјашњеним околностима. Подигао је манастир Дечане, а његова Дечанска хрисовуља драгоцен је документ са пописом села и становника дечанског властелинства.

1405 – Умрла је српска кнегиња Милица, жена кнеза Лазара Хребељановића. После Косовске битке 1389. склопила је мир с Турцима и управљала Србијом у име малолетног сина Стефана. Касније се замонашила и подигла манастир Љубостиња, где је сахрањена као монахиња Евгенија.

1500 – Француски краљ Луј XII и Фердинанд Арагонски потписали су тајни споразум у Гранади о подели Италије.

1821 – Рођен је Фјодор Михајлович Достојевски, један од највећих руских и светских књижевника. Његово дело постало је у 20. веку неисцрпан извор за најразноврсније књижевно-теоријске, естетичке, психолошке и филозофске студије и тумачења. Утицао је на укупну европску и америчку књижевност, а посебно често су се на њега позивали експресионисти у књижевности и егзистенцијалисти у филозофији („Злочин и казна“, „Браћа Карамазови“, „Бедни људи“, „Понижени и увређени“, „Записи из мртвог дома, „Идиот“).

1855 – Умро је дански филозоф Оби Серен Кјеркегор, заступник антихегелијанског правца, критичар хришћанства као црквене догме и зачетник егзистенцијализма („Или-или: фрагменти живота“, „Појам стрепње“, „Болест на смрт“, „Филозофске мрвице“).

1869 – Рођен је Виторио Емануеле III, италијански краљ од 1900. до 1946, ожењен Јеленом, ћерком црногорског краља Николе I. Подржао је Мусолинијев режим и 1936. је проглашен царем Етиопије, а 1939. краљем Албаније. Абдицирао је 1946. у корист сина Умберта, надајући се да ће тако спасити Савојску династију, али су се Италијани у јуну 1946. на плебисциту изјаснили за републику.

1878 – Умро је црногорски писац и политичар Стефан Митров Љубиша, често називан „Његошем у прози“. Прву приповетку објавио је 1868. и одмах постао један од најистакнутијих и најцењенијих приповедача. У његовим приповеткама, од којих су најпознатије „Кањош Мацедоновић“ и „Причање Вука Дојчевића“ стапају се епска легенда и реализам.

1918 – Капитулацијом Немачке завршен је Први светски рат у којем је учествовало 36 држава. Живот је изгубили око 10 милиона људи. Безусловна капитулација, према којој је Немачка морала да напусти све окупиране земље на западу и истоку, Алзас и Лорену и леву обалу Рајне, потписана је у железничком вагону у француском месту Компијењ.

1918 – Маршал Јозеф Пилсудски прогласио је независну републику Пољску.

1941 – С територије СССР-а у Другом светском рату почело је емитовање програма радио станице „Слободна Југославија“.

1942 – Немачке трупе су у Другом светском рату запоселе и неокупирани део Француске, под контролом квислиншке владе у Вишију. Истог дана немачке и италијанске трупе су окупирале и француско острво Корзика.

1944 – Почела је Батинска битка у којој су јединице совјетске Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије у Другом светском рату, после тешких борби 23. новембра поразиле немачке снаге.

1945 – Одржани су први послератни избори у Југославији на основу којих је конституисана Уставотворна скупштина Демократске Федеративне Југославије.

1952 – Џон Мулин и Вејн Џонсон у Лос Анђелесу су први пут приказали свој изум – видео рекордер.

1961 – Совјетски град Стаљинград је преименован у Волгоград.

1965 – Премијер Родезије Јан Смит једнострано је прогласио независност од Велике Британије.

1971 – Сенат САД је ратификовао уговор којим је Јапану враћено острво Окинава, одузето крајем Другог светског рата.

1975 – Проглашена је независност Анголе, после пет векова португалске колонијалне власти. Први председник Народне Републике Анголе постао је Агоштињо Нето.

1992 – Енглеска англиканска црква је напустила вековну традицију и допустила женама да буду свештенице.

1996 – Председник Гватемале Алваро Арсу је саопштио да је с герилским покретом постигнут споразум о окочању 36-годишњег грађанског рата у тој централноамеричкој земљи.

2000 – У запаљеној жичари у једном тунелу испод глечера Кицштајнхорна у масиву Хохен Тауерн, у аустријским Алпима, живот је изгубило 159 особа.

2000 – Ступио је на снагу Закон о Централној банци Црне Горе, чиме је заокружена монетарна власт у Црној Гори, инаугурисана пре годину дана, увођењем немачке марке у платни промет те републике.

2001 – Дан након пријема Кине у Светску трговинску организацију, члан те организације постао је и Тајван.

2002 – Председник компаније Мајкрософт Бил Гејтс поклонио је 100 милиона долара за борбу против АИДС-а у Индији.

2003 – Бугарски председник Георги Парванов допутовао је у дводневну посету Србији и Црној Гори. Он је први бугарски шеф државе који је након 53 године, званично посетио Београд.

2003 – Сједињене Америчке Државе увеле су економске и дипломатске санкције Сирији, због подршке „палестинском отпору израелској окупацији“.

2004 – У војној болници у Паризу умро је палестински председник Јасер Арафат, који је на челу Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) био преко 30 година.

2004 – Парламент Литваније ратификовао је нови Устав Европске уније. Литванија је прва чланица Уније која је усвојила европски устав.

2005 – Умро је Бритон Патрик Личфилд, један од најпознатијих светских фотографа.

2008 – Умрла је Никица Мариновић, прва мис СФРЈ и прва Југословенка која се појавила на такмичењу за избор мис света 1966. на коме је освојила титулу прве пратиље и најлепше Европљанке.

2010 – Ирачки парламет изгласао је курдског лидера Џалала Талабанија за председника државе а на основу постигнутог споразума о подели власти према којем премијерско место добија шиитски политичар Ал-Малики, а сунити добијају председника парламента. Споразумом о подели власти окочана је осмомесечна политичка криза у тој земљи.

2015 – Уставни суд Шпаније суспендовао је резолуцију каталонског парламента којим се покреће процес отцепљења тог региона од Шпаније, док суд не размотри тај документ.

Program UN za hranu: Svetu su potrebni rusko žito i đubrivo

Преузмите андроид апликацију.