Почетна > Свет
Свет

На британском аеродрому заплењена 2.000 година стара скулптура из Ирана

На аеродрому Стансед у Великој Британији заплењена је око 2.000 година стара скулптура, чија би вредност на тржишту била 30 милиона британских фунти.
аеродрому
Фото: Pixabay/Free-Photos

План је вероватно био да се артефакт прода на црном тржишту, преноси Гардијан.

Ради се о великом фрагменту сасанидског рељефа у стени који приказује импозантну мушку фигуру исклесану у 3. веку нове ере, а свеже је издубљена из литице у Ирану угаоном брусилицом.

Службеници пограничних снага постали су сумњичави када су видели да је фигура немарно упакована, можда с намером да сугерише да се ради о безвредном предмету. Рељеф, висок преко једног метра, исклесан је из стене на лицу места и због тога је ово случај без преседана.

„Готово никада не наилазимо на случај да је нешто изрезано из живе стене. То је ниво бруталности која надилази све. Постоје чак и трагови фломастера на задњој страни пре него што су употребили угаону брусилицу за дијагонално резање иза и по врху. Затим је спакован на невероватно лош начин, у мали, готово непостављени сандук који је био причвршћен ексерима. Да је то био најсавременији сандук с уметничким руковањем, то би привукло другачију пажњу јер је захтевало све врсте папирологије“, казао је Џон Симпсон, виши кустос и археолог у одељењу Британског музеја за Блиски исток.

Он ју је идентификовао као јединствену рељефну скулптуру у стени која датира из раздобља Сасанидског царства.

„Припада раздобљу када је Иран био централно моћно царство које се протезало од Сирије до Кавказа и централне Азије, с главним градом у Ктесифону, јужно од данашњег Багдада“, рекао је Симпсон.

Постоји само око 30 познатих сасанидских рељефа на стенама, који углавном датирају из трећег века. Готово сви су у релативно малом делу Ирана, у својој прадомовини, покрајини Фарс.

„Сумњамо да долази негде из подручја Шираза. Стилски је слична једној познатој у регији. Мислим да је то вероватно део великог низа“, казао је Симпсон.

Недостатак натписа онемогућује идентификацију приказане особе, али његова одећа и дијадема га означавају као особу високог ранга.

Његов гест поздрава и покорности, с подигнутим савијеним кажипрстом, обележје је сасанидске уметности када су фигуре у присуству краљевске породице, што сугерише да је то био део веће композиције, с краљем с десне стране и можда другим фигурама иза.

Рељеф се преломио на два дела јер је био тако лоше упакован. Британски музеј сада је дао да га поправе конзерватори.

„Изгледа невероватно и запањујуће привлачно. Може се проценити на 20 до 30 милиона фунти и више. Тако нешто никада није било на тржишту“, рекао је Симпсон.

Он је додао и да би артефакт био „невероватно вредан“ на црном тржишту. Пљачкаше очигледно нису поколебале строге казне ако буду ухваћени.

„У Ирану још постоји смртна казна за трговину антиквитетима. Људима је суђено и погубљивани су у Ирану последњих неколико деценија. Али у последњих неколико година видели смо више иранског материјала што значи да су људи вољни и способни да прекрше санкције“, описао је археолог.

Случај су истраживали Интерпол и Национална агенција за борбу против криминала, али до сада нико није ухапшен, иако је на паковању био наведен пошиљалац, прималац и одредиште, британска интернет аукцијска страница, која је навела да такву пошиљку није очекивала.

Након што је предмет формално одузет, Британски музеј је добио дозволу од иранске владе да га изложи три месеца пре него што га пошаље у Национални музеј у Техерану.

Како преноси Гардијан, Сејед Махди Хошеини Матин, отправник послова Исламске Републике Иран у Лондону, рекао је „да се искрено нада да ће даљње ширење сарадње између Британског музеја и иранске амбасаде у Лондону и даље бити ефикасно у борби против незаконите трговине културним добрима и заштите културног наслеђа човечанства”.

„Wall Street Journal“ ponovo zahteva puštanje svog novinara Gerškoviča

Преузмите андроид апликацију.