Почетна > Бизнис
Бизнис

На аутопутевима у Словенији од данас ниже цене дизела

На већини бензинских пумпи на аутопутевима у Словенији од данас је снижена цена дизела, пошто је влада одлучила да укине две еколошке таксе на то гориво.
Фото: Танјуг/AP/Olivier Matthys

Циљ је да се цена дизела на аутопутевима, где је премашила два евра по литру, спусти на ниво од 1,848 евра, колико износи на бензинским пумпама ван аутопутева, преноси агенција СТА.

Ова мера ће трајати највише месец-два, рекао је министар за инфраструктуру Бојан Кумер. У том периоду, како је објаснио, држава неће наплаћивати таксу за енергетску ефикасност нити накнаду за подршку производњи електричне енергије из обновљивих извора.

Словеначка влада је раније укинула те две накнаде и још једну – на емисију ЦО2, малопродавцима изван мреже аутопутева, где су марже ограничене.

Нова нижа цена дизела на пумпама на аутопутевима важи за сва возила, а не само за предузећа која се баве превозом или за домаће потрошаче.

Кумер је навео да влада сада намерава да предузме мере за јавни превоз путника од 1. јула, те да се разговори о томе још увек воде.

Очекује се и предузимање мера за пољопривреднике и прехрамбени сектор, након чега ће уследити мере за борбу против раста цена природног гаса и струје.

Министар је потврдио да влада разматра регулисање цена за домаћинства, за угрожене групе и мала и средња предузећа.

„Не можемо да вратимо цене на ниво пре него што су почеле нагло да расту, али можемо да их бар ограничимо на ниво који је подношљив за становништво“, рекао је Кумер, преноси СТА.

Evropska komisija pokrenula istragu o prodaji OMV Slovenija mađarskom MOL-u

Преузмите андроид апликацију.