Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Музички спектакл „Бетовен маратон“ почео у Новом Саду

Дуго очекивани музички спектакл „Бетовен маратон“ почео је данас у 10 сати у Градској концертној дворани у Новом Саду 1. и 2. Бетовеновом симфонијом, у извођењу Дортмундске филхармоније.
Фото: PrtSc/Vojvođanski Simfonijski Orkestar/Facebook

Београдска и Дортмундска филхармонија извешће свих девет симфонија Лудига ван Бетовена у једном дану, са заједничким шефом-диригентом Габријелом Фелцом, и то од 10 сату ујутро до 10 сати увече.

Публика ће слушати првих осам симфонија у Градској концертној дворани, а чувену Девету и „Оду радости“ извешће више од 200 извођача на бесплатном концерту на Петроварадину, као главни пројекат програмског лука Тврђаве мира, Европске престонице културе.

Након фантастичног успеха овог подухвата у Дортмунду, 19. јуна, „Бетовен маратон“ је доказао не само да је догађај године у свету класичне музике, већ и да мења стандарде извођачког и слушалачког искуства.

Поред тога што је подвиг за музичаре и Габријела Фелца који све симфоније диригује напамет, посебна кондиција се захтева и од слушалаца, у јединственој прилици да у истом дану види и чује целокупан развој генијалног ума Лудига ван Бетовена.

Од прве која траје око 30 минута, до 70 минута музике у последњој, оркестар кроз девет симфонија и визуелно расте.

Тако се од почетних педесетак музичара, кулминира до звучне експлозије од 200 извођача међу којима су хористи Словачке филхармоније и врсни солисти Ана Малеша-Кутни, сопран, Михаела Зелингер, мецосопран, Јанг во Ким, тенор и Роберт Борк, бас.


„Humanitarni ponedeljak“ na Štrandu za Ivana Davidovića

Преузмите андроид апликацију.