Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Музички пројекат Sounds of Change окупља 100 музичара у Новом Саду

Близу 100 учесника, младих музичара и истакнутих светских уметника из читаве Европе наредних седам дана боравиће у Новом Саду у оквиру европског пројекта „Sounds of Change“, саопштила је дирекција Српског народног позоришта у Новом Саду.
Фото: СНП/В. Величковић

Реч је о пројекту чији је циљ професионални развој младих европских музичара у оркестарском амбијенту, уз стварање услова за већу професионалну мобилност и развој каријера, а Српско народно позориште (СНП) један је од партнера.

Прва фаза пројекта „Sounds of Change“ завршава се у недељу 14. августа, извођењем “Пете симфоније” аустријског композитора Густава Малера у 20.30 часова на платоу испред Српског народног позоришта, као и уводном конференцијом у читав пројекат.

Концерт је могуће пратити директно и широм Европе на онлајн платформи

„Након европског пројекта „Cross Opera“ који смо завршили у априлу ове године, почиње нам нови пројекат суфинансиран од стране Креативне Европе”, објаснио је управник СНП-а Александар Станков.

Он је напоменуо да пројекат „Sounds of Change“ пре свега представља прилику не само за наше уметнике, већ за младе музичаре из Новог Сада и Србије који путем оваквих сарадњи могу да добију искуство рада у великом оркестру, умреже се са колегама из осталих европских земаља и добију прилику да сарађују са истакнутим именима светске класичне музичке сцене.

„На тај начин се пружа снажан ослонац младим уметницима у развоју њихове каријере и отвара могућност да остану код нас или у неком светском оркестру. За Српско народно позориште, позив за још један европски пројекат јесте признање да се квалитетан рад види и ван граница наше државе и потврда да смо на правом путу“, рекао је Александар Станков.

Активности пројекта обухватају четири фазе организоване кроз четири годишња циклуса у којима ће се изабрани уметници сусрести са могућношћу професионалног усавршавања кроз оркестарске академије, где је фокус на унапређивању музичких вештина и на личном и професионалном развоју.

Идеја је да тако новоформирани међународни оркестар наступи на професионалним музичким фестивалима у Европи и да осигура простор за промоцију рада музичара.

Поред извођача – музичара, прилику за развој каријере добиће и млади композитори као и оперски уметници.

„Први и други циклус прате класичну интернационалну оркестарску академију и припрему дела европских композитора, док ће се перформативни слојеви развијати за последња два циклуса укључивањем мултимедије и циркуске уметности“, приближила је ову уметничку идеју вођа пројекта новосадског тима – Драгана Кузмановић.

Она је подвукла да поред синергије различитих уметности, један од циљева је такође и освајање нових концертних простора који ће остати као легат пројекта.

„Sounds of Change“ поред снажне подршке младим уметницима, жели да кроз својеврсни уметнички активизам, допринесе развоју и еколошке свести, али и подстакне нове генерације на размишљање о будућности Европе која истиче јединство различитости“, изјавила је Кузмановић.

Партнери на пројекту су Португалска филхармонија, уметничка организација „Нолетиа“ из Шпаније, Интернационални музички фестивал „Кобленц“ из Немачке, Културно друштво БСА из Словеније као и СНП из Новог Сада.

Festival evropskog filma od 15. do 21. avgusta u SKCNS Fabrici

 

Преузмите андроид апликацију.