Почетна > Србија
Србија

„Музеји за 10“ у Војном музеју и Галерији Дома Војске Србије

Војни музеј и Медија центар „Одбрана”, две су од укупно 43 установе културе у Београду које су синоћ отвориле врата за грађане и посетиоце престонице у оквиру осме по реду манифестације „Музеји за 10”, саопштило је данас Министарство одбране.
музеји
Фото: Танјуг/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Та манифестација се одржава од 14. до 20. маја 2022. у част обележавања Међународног дана музеја, Европске ноћи музеја и Националне недеље музеја.

Тема овогодишње манифестације „Музеји за 10” је „Моћ музеја” јер су то места нових открића која подучавају о прошлости и инспиришу нове идеје.

Првог дана те манифестације посетиоци су имали прилику да бесплатно обиђу поставке у две установе културе Министарства одбране и да уживају у разноврсним садржајима.

Како је саопштено, Војни музеј овогодишњу манифестацију „Музеји за 10” обележава на двема локацијама.

Прва је Савско пристаниште где посетиоци могу да виде вредне музејске експонате везане за речни војни брод „Сава”, који баштини у себи музејске експонате са одсликавањем историјата Ратне морнарице прве половине 20. века, а овај брод је 2005. постао културно добро Републике Србије.

„На другој локацији, у горњем граду југоисточног бедема Калемегданске тврђаве, видећете изложбу „Ађутанти српских владара” од 1835. до 1918. То је историјски период који је покривен бројним важним и вредним музејским експонатима. На другом делу наше поставке је трећа по реду стална поставка под називом „Четрнаест векова борбе за слободу” са експонатима који представљају лично власништво појединих истакнутих српских војсковођа и државникај“ каже виши кустос Маријана Јовелић.

Посетиоци ће моћи да обиђу сталну поставку и Галерију Војног музеја и наредних дана – 15, 17, 18, 19 и 20. маја од 10 до 17 часова. Улаз је такође бесплатан.

У Галерији Дома Војске Србије посетиоци могу да виде у Великој галерији Дома Војске Србије изложбу познатог сликара и вајара Милоша Шобајића под називом „Сублимације”, посебну занимљивост изложбе представљају радови из Париза које београдска публика није имала прилике до сада да види.

Та изложба ће бити отворена и после манифестације „Музеји за 10” – до 2. јула 2022. године.

Велико занимање посетилаца влада и за оригиналну поставку „Ракијаарт” Музеја ракије која је у Малој галерији.

Како је саопштило Министарство одбране, посетиоци ће моћи да 18. маја у 13 сати обиђу зграду Дома Војске Србије и упознају се историјом архитектуре некадашње палате Ратничког дома која представља својеврсни споменик културе изграђен у периоду од 1929. до 1932. године.

“Noć muzeja” u Subotici održana na 20 lokacija

Преузмите андроид апликацију.