Почетна > Србија
Србија

МУП потврдио: Слика Влаха Буковца враћа се у Србију

Слика „Благовештенски сабор 1861. године“ Влаха Буковца, која је украдена 1993. године из дворца Дунђерски биће враћена Србији, потврдио је МУП.
Фото: PrtSc/YouTube

То је резултат вишемесечног преданог рада припадника Службе за борбу против организованог криминала УКП и Тужилаштва за организовани криминал, те сарадње са швајцарском полицијом и тужилаштвом.

Припадници СБПОК-а и Тужилаштва за организовани криминал, у сарадњи са швајцарском полицијом и тужилаштвом су у августу 2021. године разбили четворочлану организовану криминалну групу, чијег је организатора С. Г. ухапсила швајцарска полиција у Цириху, а приликом његовог хапшења на лицу места су били припадници СБПОК-а МУП-а Србије.

Слика Влаха Буковца која представља културно благо од непроцењивог знацаја пронађена је претресом стана С. Г, а такође у Цириху ухапшен је још један члан ове организоване криминалне групе, док су друга два члана ухапсили припадници СБПОК у Београду.

Слика је данас у Цириху предата представницима Тужилаштва за организовани криминал и Музеја Војводине и биће транспортована у Србију у Музеј Војводине.

Њена новчана вредност процењује се између 600.000 и милион евра.

Projekcija filma „Gospodar prstenova: Dve kule“ u mts Dvorani (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.