Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Мудрост римских филозофа: Шест цитата којих свако треба да се придржава

Римски филозофи су иза себе оставили вредне мудрости које вам могу помоћи у животу.
Фото: Unsplash/Kenny Eliason

Римски филозофи су оставили много мудрих и дубоких цитата који нас још увек инспиришу и подстичу да размишљамо о главним питањима живота. Ево којих шест вас могу мотивисати да направите неке промене или могу служити као смернице ка срећи:

1. „Највредније време је време које немамо.“ – Сенека

Овај цитат нас подсећа да је време највреднији ресурс који имамо. Не можемо да се вратимо у прошлост, али можемо да искористимо нашу садашњост да креирамо своју будућност.

2. „Желети оно што је могуће је знак здравог разума.“ – Цицерон

Овај цитат нас подсећа на важност да будемо реални у својим жељама. Морамо да желимо оно што је за нас могуће и реално оствариво да наши снови не постану узрок нашег разочарења.

3. „Ако ћутиш – ћути из љубави; ако опомињеш – опомињи из љубави; ако опрашташ – опраштај из љубави.“ – Аурелије Аугустин

Љубав је највећа покретачка снага и сила – све радите из љубави.

4. „Најбољи начин да се припремите за живот је да почнете да живите.“ – Сенека

Овај цитат нас подсећа да треба да предузмемо акцију и да се не плашимо да почнемо. Не можемо да чекамо да све околности нашег живота буду идеалне да бисмо почели да га живимо – морамо се кретати и стварати сопствене могућности.

5. „Прихвати ствари на које вас судбина веже и волите људе с којима вас судбина доводи заједно, али радите то с целим срцем.“ – Марко Аурелије

Понекад нас живот одведе необичним путевима до нечега што нисмо планирали, али ако срцем научимо да се прилагодимо и прихватимо – из много чега можемо створити лепоту.

6. „Најлакши начин да будете срећни је да усрећите друге.“ – Сенека

Овај цитат нас подсећа да можемо пронаћи срећу помажући другим људима. Добра дела и брига о људима помажу не само њима, већ и нама самима.

Ovo su sobne biljke koje hlade vazduh i izgledaju prelepo

Преузмите андроид апликацију.