Почетна > Нови Сад

Зелени град Нови Сад

Можете ли да претпоставите колики проценат Новог Сада је под зеленом површином? (ВИДЕО)

Нови Сад је у бившој Југославији био проглашен једним од три најзеленија града у читавој држави!

Деценијама небриге о екологији, изгубио је своју титулу. Међутим, чини се да се у претходној деценији умногоме радило на побољшању ове ситуације, те данас, према подацима анализе стања зеленила спроведене зарад потребе израде Катастра зеленила Града, можемо приметити да је две трећине града под зеленилом.

Фото: Градске инфо

У нашем граду број становника расте из дана у дан, како због његовог доброг георгафског положаја који ће бити знатно побољшан изградњом нових мостова и железница, због једног од најбољих европских Универзитета смештених овде, тако и због културе живљења која је нешто спорија и окренутија природи.

Могло би се рећи да је Нови Сад идеално место за живот за оне који не желе да се одрекну свога парчета зеленила, али због посла и прилика које живот носе морају да живе у урбаној средини, а не у неком сеоцету као што би волели.

Чињеница је да се у Нови Сад, у заштиту животне средине, од 2012. године до 2021. године улагало и покренуте су многе иницијативе.

Конкретно, уложено је чак 2,5 милијарди динара. Према подацима ЈКП “Градског зеленила“ од 2015. године засађено је преко 23.000 стабала, а уклоњено мање од 3.000 комада.

На све ово Град је покренуо акцију садње додатних 10.000 стабала.

Новосадски паркови су ти који нам скрећу пажњу са ужурбаног саобраћаја и повезују нас са природом. Kроз њих овај град дише.

Међутим, они нису једини који чине плућа овог града. Град дише и кроз све оне дрвореде засађене уз паркинге који су коначно достигли висину и полако почињу да бацају хлад на паркиране аутомобиле и штите нас од прекомерног изглагања сунцу.

Фото: PrtSc/YouTube/Gradska Uprava Zaštite Životne Sredine

Плућа су и све оне леје лала и саднице цвећа посађене уз путеве и унутар кружних токова које понекад умеју да нам улепшају дан који нам је почео наопако.

У Новом Саду доминира ниско растиње тј. трава која чини 30% зелених површина, средња вегетација (односно жбуње) чини 14%, док висока вегетација (дрвеће) заузима 23% зеленог простора.
Фото: Градске инфо

Како је Град, постојањем Зеленог катастра Новог Сада, увидео да је проценат високе вегетације оно на чему треба да се поради, ЈКП “Градско зеленило“ почело је са унапређењем ове ситуације.

Према њиховим подацима само током јануара и фебруара ове године на више локација у граду посађено је 663 садница новог дрвећа и 3370 комада украсног шибља, а почетком марта је паркинг код Штранда постао богатији за 11 засађених стабала копривића.

Чак и уколико вас ове статистике не занимају, не можете оспорити да ће те, куда год кренете, наићи на неку малу зелену оазу која ће вас подсетити зашто волите овај град и зашто сте изабрали да живите баш овде!

Фото: Градске инфо

Фото: Градске инфо

Фото: Градске инфо

Фото: Градске инфо

Detaljno radno vreme državnih ustanova i javnih preduzeća za vreme prvomajskog praznika

Преузмите андроид апликацију.