Почетна > Свет
Свет

Москва тврди да НАТО види источну Европу као будуће поприште рата

НАТО види источну Европу као највероватније поприште рата, о чему сведоче вежбе алијансе у региону, изјавио је данас секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.
Фото: Wikimedia Commons

Патрушев је такође оценио да Запад настоји да претвори Евроазију у регион марионетских држава које међусобно ратују, пренео је ТАС С.

„НАТО очигледно види источну Европу као највероватније ратиште“, изјавио је Патрушев у обраћању колегама из земаља Организације уговора о колективној безбедности у главном граду Јерменије.

Руски званичник је оценио и да је „претварање Евроазије у жариште сукоба, регион зараћених држава, попут Украјине, у марионетске државе или колоније, дугорочни циљ Запада“.

Он је још навео и да је „забринутост Москве о томе да је Украјина претворена у базу војних биолошких програма Вашингтона потврђена током руске специјалне војне операције“.

Према његовим речима, овакви амерички пројекти захтевају посебну пажњу цивилизованог света, јер, како је нагласио „само Американци нису приступили протоколу о међусобној контроли у оквиру Конвенције о биолошком и токсичном наоружању“.

Патрушев сматра да се војна инфраструктура НАТО-а веома приближила границама Русије и Белорусије, да алијанса наставља да јача своје присуство на овом крилу, а навео је и да се ситуација у источноевропском региону колективне безбедности значајно погоршала.

„Једна од кључних компоненти агресивне политике САД и њених савезника било је безобзирно ширење НАТО-а. Упркос политичким уверавањима која су нам дата, инфраструктура НАТО се веома приближила руској и белоруској граници“, истакао је секретар Савета безбедности Русије.

Makron: Treba razgovarati sa Rusijom o izlasku ukrajinskog žita iz Odese

Преузмите андроид апликацију.