Почетна > Свет
Свет

Москва: Тачку стављамо ми

 САД у ситуацији са Украјином настављају да се играју ватром, а Москва позива да се избегава ескалација, изјавио Сергеј Рјабков.Заменик министра спољних послова Русије је рекао и да је време када са Запада треба да покажу максималан опрез, да се уздрже од ескалације и пумпања кијевског режима оружјем. Он је додао да ће Русија ставити тачку у специјалној операцији у Украјини тамо где то буде потребно Москви.
Фото: WikimediaComonns/Pavel Kazachkov – Flickr

„Наша реакција је да ће ти планови (да се Русија порази) пропасти, да ћемо ми ставити тачку тамо где је нама потребно, а не тамо где неки стратези, идеолози и војни планери у Вашингтону или другим престоницама то замишљају. Треба да покажемо снагом воље, снагом оружја нашу спремност да чврсто стојимо на позицијама које је означило наше руководство и да осигурамо да се реализују“, нагласио је Рјабков за телевизију „Русија 1“, а преноси Спутњик.

По његовим речима, политичке и „дипломатске методе су потребне, не треба их одбацивати, али циљеви су јасно дефинисани“.

„Ако Зеленски и његов тим нису спремни за преговоре и ако су сви они који стоје иза њега одлучни да наставе са својим непромишљеним или, боље речено, суманутим пумпањем Украјине оружјем – то је њихов избор. То је тужно, трагично, али ми не можемо да одступимо“, поручио је Рјабков.

Он је истакао и да сву одговорност за прекид мировних преговора сноси Кијев и његови „западни покровитељи“.

Такође је додао да Русија има крајње негативан став по питању испоруке тешког наоружања Украјини из западних земаља, те да стално упозорава Вашингтон на последице таквих акција.

Москва се нада да ће САД и Запад у целини имати довољно здравог разума да не доведу ситуацију у Украјини до директног сукоба уз употребу нуклеарног оружја.

„Надам се да ће ипак остаци здравог разума омогућити тим политичарима, тим претендентима на улогу светских диригената, да се уздрже од доношења таквих одлука, јер у случају употребе нуклеарног оружја неће бити повратка“, рекао је руски дипломата.

Он је додао да Русија одбацује идеологију ограниченог нуклеарног рата, „која је толико својствена Американцима и њиховим војним планерима“.

„Они покушавају да нас оптуже за то да ми наводно играмо неку врсту реторичке ‘игре’ на тему хипотетичке примене нуклеарног оружја. То је потпуно нетачно. То су лоши аргументи, али ми смо навикли на то да Западу није остало ништа него извртање и лажи“, оценио је Рјабков.

Такође је поручио да ће циљеви руске специјалне операције у Украјини бити остварени.

Zelenski: Teritorijalne ambicije Rusije od Varšave do Sofije

Преузмите андроид апликацију.