Почетна > Свет
Свет

Москва: Размена заробљеника пропала кривицом Кијева

Размена заробљеника између Русија и Украјине планирана за петак није успела кривицом Кијева, изјавио је данас начелник руског Центра за управљање националном одбраном Михаил Мизинцев.
Фото: WikimediaComonns/Opol – Flickr

Он је објаснио да су украјинске власти у више наврата у току 24 сата тражиле промену формата размене и смањивале број заробљеника који је требало да буду предати руској страни, да би на крају без објашњења одбиле размену, преноси ТАСС.

Према његовим речима, такво недоследно понашање украјинских власти „још једном потврђује очигледну равнодушност Кијева према судбини украјинских војника“.

Мизинцев је рекао и да је руска страна предложила Украјини да се заробљеници размењују на дневном нивоу.

Украјина је данас саопштила да намерава да отвори 10 хуманитарних коридора, како би се евакуисали блокирани цивили, али је додала да цивили који покушавају да оду из опкољеног Мариупоља морају да користе приватна возила.

Информацију о 10 планираних коридора објавила је заменица премијера Ирина Верешцук, која је навела да се сви налазе на југу и истоку Украјине, пренео је Ројтерс.

Украјински званичници кажу да се руске снаге регрупишу због, како тврде, нове офанзиве, и да Москва планира „да приграби територије колико год буде могла“ на истоку Украјине, у региону Донбас који се граничи са Русијом.

Верешцук је изјавила да је 4.676 цивила евакуисано из украјинских градова у четвртак.

Бројни покушаји да се договоре безбедни пролази за аутобусе који доносе помоћ у Мариупољ и изводе цивиле напоље су пропали, а обе стране оптужују једна другу за неуспех.

Медведев честитао победу Вучићу и СНС-у

Преузмите андроид апликацију.