Почетна > Свет
Свет

Москва похвалила декларацију Г20 која не критикује руски рат у Украјини

Русија је похвалила декларацију Групе 20 највећих економија, која није директно критиковала Москву због агресије на Украјину и саопштила да су лидери на самиту у Њу Делхију деловали у интересу решавања сукоба, преноси Ројтерс.
москва
Фото: Pixabay/barmalyanich

Учесници Г20 су у Њу Делхију јуче усвојили декларацију консензусом, у којој се не помиње осуда Русије због рата, али се позивају све државе да не користе силу у циљу заузимања територије.

„Било је веома тешких преговора о питању Украјине, пре свега, функционисала је колективна позиција земаља и партнера БРИКС-а. Све се то одразило у избалансираној форми“, саопштила је руска представница у Г20 Светлана Лукаш, известила је агенција Интерфакс.

БРИКС је организација која окупља Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку.

У недељама које су претходиле самиту који се одржава овог викенда, земље Г20 су настојале да пронађу консензус о украјинском сукобу са Западом, који је захтевао да се Москва позове на одговорност због рата у Украјини и Русије, која је поручила да ће блокирати сваку резолуцију која не одражава њене ставове.

„Ово је био један од најтежих самита Г20 у скоро двадесетогодишњој историји форума. Требало је скоро 20 дана да се договоримо о декларацији пре самита и пет дана овде на лицу места“, саопштила је Лукаш.

Она је казала и да „то није било само због неких несугласица на тему Украјине, већи због разлика у ставовима по свим кључним питањима, пре свега питањима климатских промена и преласка на нискоугљеничне енергетске системе“

Званичник Европске уније, који је говорио под условом анонимности, рекао је данас Ројтерсу да су преговори о декларацији лидера Г20 трајали до последњег тренутка и да је украјински рат био најспорније питање, пре него што је постигнут консензус.

Званичник је похвалио снажно вођство Индије, додајући да су Бразил и Јужна Африка такође одиграли кључну улогу у преговорима.

Украјинско Министарство спољних послова саопштило је у суботу да заједничка декларација Г20 није “нешто чиме би се требало поносити“, и критиковало је што се у њој не помиње напад Русије на Украјину.

Rusija izvršila vazdušni napad na Kijev, eksplozije odjekivale dva sata

Преузмите андроид апликацију.