Почетна > Свет
Свет

Москва ће дозволити Минску одлагање отплате дуга на 10 година

Русија ће дозволити Белорусији да одложи отплату дуга у укупном износу од 1,4 милијарде долара на 10 година, при чему ће истовремено утврдити фиксне каматне стопе, према нацрту закона који је данас усвојила Дума, доњи дом руског парламента.
Фото: Wikimedia Commons/alvesgasper

Белорусија је почетком године затражила од Русије да реструктурира и рефинансира дужничке обавезе Минска за 2022. годину, а Москва ће све отплате и сервисирање белоруских обавеза с допсећем од марта 2022. до априла 2023. померити на период од 2028. до 2033, рекао је у Думи Тимур Максимов, заменик руског министра финансија, преноси Ројтерс.

Русија ће такође фиксирати каматну стопу на 12 посто годишње уместо раније коришћене варијабилне стопе везане за приносе на руске државне обвезница ОФЗ деноминоване у рубљама, додао је он.

Да би овај предлог постао закон, потребно је да прође треће читање, да га одобри Горњи дом парламента, и да га затим потпише председник Владимир Путин.

Белорусија је савезник Русије „специјалној војној операцији“ у Украјини коју је Москва покренула у фебруару, додаје Ројтерс.

Kličko: Pogođene dve stambene zgrade u Kijevu

Преузмите андроид апликацију.