Почетна > Свет
Свет

Моравјецки: Тускова коалиција разматра нарушавање енергетског споразума са САД

Премијер Пољске Матеуш Моравјеци изјавио је данас да Грађанска платформа (ПО) Доналда Туска разматра нарушавање пољско-америчког енергетског споразума, што је, како је оценио, крајње неодговорно.
Фото: Танјуг/АР/Geert Vanden Wijngaert

„Тускова коалиција разматра кршење пољско-америчког енергетског савеза. Ово је чисто лудило и крајња неодговорност. Боримо се и наставићемо да се боримо за безбедност Пољске“, написао је премијер на Фејсбуку, коментаришући изјаву посланице ПО Урсуле Зелинске да ће њена политичка опција узети у обзир повлачење из уговора за пројектовање нуклеарне електране.

На питање о споразуму који је потписан са САД у вези са првом нуклеарном електраном у Пољској, она је одговорила да је потребно утврдити колико је тај споразум обавезујући и какве су казне за повлачење из њега.

Напоменула је да ће грађанска коалиција размотрити повлачење из уговора о првој нуклеарној електрани у Пољској.

Моравјецки је истакао да се са америчким партнерима гради гаранција енергетске безбедности Пољске, као и да је „Тусков тим преспавао најважније године за пољску енергетску индустрију“.

„Захваљујући савезништву са САД и доброј сарадњи, омогућићемо не само енергетску безбедност, већ и хиљаде радних места и брз економски развој земље. Само странка Закон и правда гарантују брз развој Пољске“, рекао је премијер.

Крајем септембра, пољски државна компанија „Полские Електровние Јадрове“ потписала је уговор са конзорцијумом Вестингхаус и Бехтел за пројектовање прве нуклеарне електране која ће бити изграђена у Померанији.

Уговор о пројектантским услугама ЕСЦ (Уговор о инжењерским услугама) предвиђа пројектовање главних компоненти нуклеарне електране.

Споразумом је предвиђено и пројектовање ланаца снабдевања, подршка инвестиционом процесу и припрема документације за грађевинску дозволу.

Како је планирано, изградња ће почети 2026. године, а први блок бруто електричне снаге 1.250 мегавата биће пуштен у рад 2033. године, пренела је пољска агенција ПАП.

Зеленски посетио трупе у близини Купјанска и Лимана

Преузмите андроид апликацију.