Почетна > Свет
Свет

Моравјецки: Ембарго на увоз украјинског жита остаје на снази

Ембарго на увоз украјинског жита у Пољску остаће на снази док Варшава не разради одговарајући модел сарадње са Кијевом у овој области, изјавио је пољски премијер Матеуш Моравјецки у обраћању бирачима у насељу Мијетне код Варшаве.
Фото: ТанјугAP Photo/Jose Luis Magana)

Према његовим речима, или ће Европска комисија продужити забрану увоза или ће Пољска увести ембарго за наредне месеце, квартале док се не разради модел сарадње са Украјином.

“Продужићемо забрану увоза украјинског жита. Нећемо слушати Берлин, председницу ЕК Урсулу фон дер Лајен, опозиционог лидера Доналда Туска или лидера Европске народне партије Манфреда Вебера. Урадићемо то јер је у интересу пољског фармера”, поручио је Моравјецки, преноси агенција ПАП.

Европска комисија је у мају ове године забранила увоз пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета из Украјине у Бугарску, Мађарску, Пољску, Словачку и Румунију на инсистирање ових земаља. Забрана је 5. јуна продужена до 15. септембра .

Европска комисија одлучила је да не прошири привремена ограничења на извоз украјинског жита на пет суседних земаља. Међутим, Пољска, Словачка и Мађарска су увеле своја ограничења на увоз украјинског жита.

Kim Džong-un i Šojgu razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane i bezbednosti

Преузмите андроид апликацију.