Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Морате испробати овај трик са аспирином у вашој башти

Да ли сте знали да употреба аспирина у башти може благотворно утицати на ваше биљке?
Фото: Pixabay/Katya_Ershova

Можда сте скептични у вези са овим саветом, али аспирин који сви имамо у кућној апотеци заиста чини чуда за раст биљака.

Ацетилсалицилна киселина је активни састојак аспирина и добија се из салицилне киселине, која се налази у кори врбе и многим другим стаблима.

Овај добро познати лек заиста може побољшати здравље ваших биљака.

Наиме, биљке производе мале количине салицилне киселине када су под стресом и та мала количина помаже биљкама да се изборе са нападом инсеката, боре се против суше, не добијају довољно хранљивих материја или оболе од болести.

Дакле, салицилна киселина помаже у јачању имунолошког система биљке, баш као и нама.

Разређени раствор аспиринске воде за биљке обезбеђује убрзано клијање и извесну отпорност на болести и штеточине. Показало се да аспирин у поврћу повећава величину биљке и принос. Министарство пољопривреде Сједињених Држава открило је да салицилна киселина производи појачан имуни одговор у биљкама.

Јачи имунитет припрема биљку за напад микроба или инсеката, а чини се да ова супстанца одржава резано цвеће дуже живим. Салицилна киселина блокира ослобађање хормона који стимулише сушење биљке након сечења.

Резано цвеће ће уз употребу аспирина дуже бити свеже.

Да је ово веома користан трик доказао је тест на Универзитету Роуд Ајленд где су прскали мешавину аспиринске воде по својим повртњацима и открили да биљке расту брже и плодније од контролне групе која није примала аспирин. . Биљке су гајене на уздигнутим лејама са наводњавањем и земљиштем богатим компостом, што је такође допринело ефектима примене аспирина на раст биљака.

Савет за крај:

Постоје неки потенцијални нежељени ефекти ако се аспирин користи неправилно: биљке могу развити смеђе мрље и њихово лишће се осуши. Најбоље је да биљке рано ујутру попрскате водом у коју сте додали аспирин, а такође да не ометате корисне опрашиваче (обично се ставља једна таблета аспирина на 1 литар воде).

Наиме, пчеле и други опрашивачи су најактивнији када сунчеви зраци додирну биљке, па је овај период најбољи. Осим тога, нису све биљке погодне за аспирин, али се показало да неко поврће попут патлиџана, паприке, парадајза и кромпира добро реагује на њега. У сваком случају, аспирин, чија је цена веома разумна, неће штетити биљкама ако се правилно користи.

„Novosadska cvetna pijaca“ 29. i 30. aprila na platou SPENS-a

Преузмите андроид апликацију.