Почетна > Србија
Србија

Момировић: Тржиште електронске трговине у Србији бележи двоцифрен раст

Министар трговине Томислав Момировић рекао је на централном e-commerce догађају „Hot Spot eCommerce Awards“ у организацији „eCommerce асоцијације Србије“, да тржиште електронске трговине у Србији бележи двоцифрен раст и да је неопходно уложити све напоре како би се оно додатно унапредило.
Фото: Танјуг

Момировић је оценио да је у претходне три године било више промена у дигиталном еко систему него у последње три деценије.

Министарство трговине ће, како је најавио, заједно са релевантним институцијама, eCommerce асоцијацијом Србије и компанијама које се баве електронском трговином, радити на сузбијању сиве економије на интернету, унапређењу правног оквира и тржишта заснованог на принципима фер конкуренције.

Он је истакао да развој електронске трговине носи и одређене изазове, посебно у борби против нелегалне трговине на интернету.

Додао је да је циљ Министарства унапређење електронске трговине, уз додатно подизање свести и поверења потрошача у електронску трговину.

Неопходно је, како је казао, развијати безготовинско плаћање, али и пратити трендове на тржишту ЕУ где нас очекују значајне промене на пољу легислативе, како би нашим компанијама омогућили да кроз канал електронске трговине извозе робу на ово тржиште.

Навео је да се у оквиру наше тржишне инспекције, уз помоћ најмодернијих софтвера, свакодневно врши претрага јавно доступних података на интернету, пре свега, на друштвеним мрежама у циљу сузбијања нелегалне трговине.

Наводећи да је само у прошлој години идентификовано преко 48.000 огласних порука које нису дозвољене, Момировић је додао да је тржишна инспекција, у сарадњи са носиоцима права интелектуалне својине, наложила онлајн платформама уклањање око 80.000 огласних порука којима је нуђена кривотворена роба.

Министар је навео да је у 2022. години инспекција, у сарадњи са тужилаштвом и МУП-ом, одузела више од 800.000 комада различитих производа у циљу сузбијања сиве економије на интернету.

Е-commerce асоцијација Србије са својим партнерима и ове године организује престижну доделу награда „Hot Spot eCommerce Awards“ којима се одаје признање из области е-трговине компанијама које су допринеле напретку електронске трговине у Србији и региону.

Vučić:Trgovinska razmena Srbije i Nemačke dostigla 8,2-8,3 milijarde evra

Преузмите андроид апликацију.