Почетна > Србија
Србија

Момировић отворио Лучку капетанију у Бачкој Паланци

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић отворио је данас Лучку капетанију у Бачкој Паланци, која је, како је навео, прва отворена после 18 година.
Фото: PrtSc/Instagram/tomamomirovic

Момировић је након отварања Лучке капетаније, обишао Луку и гранични прелаз Бачка Паланка и истакао да је Дунав стратешки важан за нашу земљу.

„Дунав је наш ауто-пут. Пуно смо инвестирали претходних година, највише уз подршку наших европских партнера“, казао је Момировић.

Министар је навео да се у последњих шест месеци чинио додатни напор како би се обезбедила пловност Дунава, као и да су се издвајала средства за одржавање пловног пута и приступ лукама.

Навео је да није очекивао да ће водостај Дунава бити толико низак, али да је влада донела све релевантне одлуке и преузела потребне мере како би се тај проблем решио.

„Донели све релевантне одлуке, спроводимо преговарачки поступак, припремамо механизацију. И као што видите, данас када је Дунав буквално крвоток и целе Европе, не само југоисточне Европе, Србија је једина земља која гарантује и обезбеђује пловност на целом његовом току“, казао је Момировић.

Момировић је навео да очекује да Влада Бугарске у понедељак усвоји, односно парафира споразум како би Србија са својом механизацијом помогла да се омогући пловност Дунава у Бугарској.

„Уверен сам да ћемо успети заједно са нашим бугарским, али и румунским партнерима да тај велики задатак који је пред нама решимо, да омогућимо пловност Дунава и у Бугарској, јер нама је сада у Бугарској блокирано практично 1.250.000 тона угља и око 400.000 тона вештачког ђубрива“, казао је Момировић.

Додао је да посета Бачкој Паланци показује да влада спремно дочекује све изазове, те да пажљиво инвестира у речну инфраструктуру.

Момировић је казао да је са председником општине Бачка Паланка Браниславом Шушницом разговарао о стратешким плановима и инвестицијама, а посебно, каже, о интермодалном центру чија је изградња у плану.

„Разговарали смо о интермодалном центру који морамо да изградимо овде заједно са луком коју морамо да оспособимо овде до луке, јер лука у Бачкој Паланци која је једна од најважнијих за пољопривредне производе, генерише око пола милиона тона претовара годишње“, казао је Момировић.

Додао је да у наредним годинама мора да се покрене тај пројекат, како би се дао додатни подстрек развоју града и мотивисали млади да остану да живе у Бачкој Паланци или да се доселе ту.

Шушница је захвалио Момировићу на посети Бачкој Паланци и поновио да је разговарано и о покретању значајних пројеката за становнике те општине.

„Тема су нам били и велики пројекти, а данас смо чули од представника луке колико би било значајно да се у Бачкој Паланци изгради логистички центар у Луки Бачка Паланка са интермодалним терминалом који би био овде изграђен и где би се он повезао са железничким саобраћајем“, казао је Шушница.

Mali: Srbija ima najjeftiniju struju u regionu

Преузмите андроид апликацију.