Почетна > Србија
Србија

Момировић: Немачка је број један привредни партнер Србије

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић истакао је данас да је Немачка број један привредни партнер Србије, да су немачка предузећа један од највећих страних инвеститора у земљи, а да је у првих шест месеци 2023. трговинска размена са Немачком достигла 5,5 милијарди евра.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Момировић је на регионалном привредном форуму “ The Western Balkans in 2030 and beyond“ о економским и политичким перспективама, изазовима и актуелностима одрживог развоја у земљама Западног Балкана до 2030. године и касније, истакао да је регионална сарадња апсолутни приоритет Владе Србије.

„У првих шест месеци Србија је у размени са регионом остварила трговински суфицит од 1,7 милијарди евра“, нагласио је Момировић.Министар је рекао да целокупно руководство, посебно председник Александар Вучић и чланови Владе, верују да кроз промовисање пословних шанси и ширење односа можемо да изградимо пословни амбијент који ће политичке несугласице усмеравати у проналажењу бољих решења.

Момировић је подсетио на ограничавање економских слобода којима данас сведочимо на КиМ.

„Управо зато нам је важна подршка Немачке и ЕУ у решавању кризе која је настала забраном допремања робе на КиМ. Ови једнострани потези могу имати далекосежне последице. Потребно је уложити напоре да регион учинимо безбеднијим и економски лепшим местом за живот“, рекао је он.

Како је истакао, ЦЕФТА и све друге регионалне иницијативе имају за циљ да нас што боље припреме за чланство у ЕУ.

Vučić sutra u jednodnevnoj poseti Briselu

 

Преузмите андроид апликацију.