Почетна > Свет
Свет

Молдавија: Више од 60 одсто бирача противи се уласку земље у НАТО, према анкети

Више од 60 одсто Молдаваца противи се уласку те земље у НАТО, показали су резултати анкете које је данас објавио Институт за европску политику и реформе.
Фото: Pixabay/jorono

Према анкети, уколико би следеће седмице био одржан референдум о приступању Молдавије НАТО-у , 28 осам одсто бирача подржало би чланство у Алијанси (у мају је то подржало 24 одсто испитаника).

Истовремено, 60,3 одсто испитаника сматра да земља не треба да се придружи том војно-политичком блоку, док се у мају 60 одсто изјаснило против уласка у НАТО.

У анкети је 9,9 одсто грађана навело да је неопредељено поводом питања уласка Молдавије у НАТО, пренеле су РИА Новости.
Преосталих 1,8 одсто испитаника је одбило да одговори.

Истраживање је спроведено од 13. до 28. јуна на узорку од 1.120 људи, а маргина грешке је око 2,5 одсто.

Претходно је молдавска председница Маја Санду, у интервјуу за Политико, рекла да земља треба да напусти неутралност и придружи се, како је навела, великом војном савезу.

Лист је приметио да Санду није помињала НАТО, али је раније више пута изјављивала да би клаузула Устава о неутралности могла бити ревидирана, уколико би становништво било за приближавање Северноатлантском савезу.

Према Уставу Молдавије, Република има неутралан статус, али од 1994. године земља сарађује са НАТО-ом у оквиру индивидуалног плана партнерства.

Информативни центар Алијансе ради у главном граду Молдавије.

У Кишињеву је у децембру 2017. године отворена НАТО канцеларија за везу.

 

Gladkov: Ruska PVO oborila 2 drona u ruskoj Belgorodskoj oblasti, nema povređenih

Преузмите андроид апликацију.