Почетна > Бизнис
Бизнис

МОЛ планира да прода 39 станица у Словенији британском Шелу

Мађарска нафтна компанија МОЛ планира да прода својих 39 бензинских станица у Словенији британском Шелу (Shell).
Фото:WikimediaCommons/Vanjakom

Према писању словеначке агенције СТА, то је само покушај да добије одобрење за преузимање ОМВ Словенија, другог највећег ланца бензинских станица у тој земљи.

Трансакција укључује неке постојеће постојеће бензинске пумпе.

„Уверени смо да ће аквизиција ОМВ мреже ојачати конкуренцију на словеначком тржишту. МОЛ Група је један од водећих независних добављача нафтних деривата на регионалном тржишту, јер успешно управља целим логистичким ланцем. Ово нам омогућава да очувамо независну ценовну конкурентност и позитивно ће утицати на поузданост снабдевања великог броја словеначких потрошача“, рекао је директор малопродаје у МОЛ Групи Роберт Пит.

Како се наводи, МОЛ је потписао уговор вредан 301 милиона евра за повећање свог удела у ОМВ Словенија за 92,25 одсто у 2021. години, када је већ имао 7,75 одсто удела у компанији.

Ова најава је одмах изазвала забринутост због концентрације тржишта, а Европска комисија је у прелиминарној истрази утврдила да би трансакција могла озбиљно да угрози конкуренцију на малопродајном тржишту.

ОМВ Словенија поседује 120 бензинских станица и други је по величини оператер бензинских пумпи у земљи после Петрола, који управља са 318 пумпи.

Власник 53 бензинске пумпе, МОЛ је тренутно трећи највећи оператор.

Шел тренутно има једну сервисну станицу у Словенији и осам аутоматизованих сервиса за камионе, а ова трансакција би га учинила трећим највећим играчем на словеначком малопродајном тржишту.

Компанија је у саопштењу за јавност навела да је аквизиција „важан корак напред за бренд Шел у Словенији и да пружа бољи избор за купце јер побољшава тржишну конкуренцију“.

Додаје се да ће детаљи споразума бити објављени након одобрења Комисије ЕУ, уз напомену да ће се њиме бензинске станице претворити у „центре мобилности“.

Фолксваген планира да заврши продају руског пословања у првој половини 2023.

Преузмите андроид апликацију.