Почетна > Србија
Србија

Мокра Гора раме уз раме са швајцарским селима

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић изјавила је да је Светска туристичка организација препознала Мокру Гору као изузетан пример руралне дестинације са великим потенцијалом за унапређење сеоског туризма.
Фото: PrtSc/StanicDrone/YouTube

„Јако смо поносни што су се наша села, поготово Мокра Гора која је међу победницима, нашла раме уз раме са селима из Швајцарске, Аустрије, Шпаније која су такође награђена“, истакла је Матићева за РТС поводом одлуке Генералне скупштине Светске туристичке организације да прогласи Мокру Гору за једно од најбољих туристичких села на свету.

Истакла је да је награда значајна пре свега као вид препознавања вредности и квалитета која сеоска домаћинства и села у Србији имају и да говори да сеоски туризам има сјајну будућност у Србији.

„Оно што је Мокру Гору издвојило од осталих је чињеница да је ово село које негује културу, чува традицију, чува биодиверзитет, што је јако значајно, и један вид еколошког туризма који је практично у наредном периоду доминантан у свим предвиђањима и анализама Светске туристичке организације“, додала је Матићева.

Објаснила је да је та награда изузетно значајна како за Мокру Гору тако и за Гостиље и Тршић.

„Поготово за Гостиље које је ушло у најужи круг и можда већ следеће године и то село буде проглашено као једно од најбољих“, рекла је министарка и оценила да награда за сеоска домаћинства представља пре свега велики подстрек.

Навела је да су управо места попут Мокре Горе, али и нека мања места, као и еко туризам, привукла велики број домаћих туриста током две године пандемије.

Матићева је указала да је, када је реч о броју туриста, ова година боља у односу на претходну.

„Ова година је била много боља него претходна, мада ни ова није почела сјајно. Ми смо закључно са септембром имали девизни прилив од туризма који је био милијарду и сто педесет милиона евра, а у нашој најбољој туристичкој сезони 2019. имали смо милијарду и четиристо милиона евра. Дакле, разлика није тако велика са обзиром на то колико су се околности промениле од 2019. до 2021. Имали смо око 2,5 милиона долазака туриста, наравно у већини су то домаћи туристи и 10 милиона ноћења у Србији, то су заиста охрабрујући подаци имајући у виду услове, околности у којима смо живели и радили ове године“, навела је Матићева.

Указала је да је било изузетно значајно, посебно за стране туристе, када је Србија стављена на Зелену листу Европске уније.

„Ми смо практично од јуна до септембра имали скок долазака страних туриста 73 одсто, захваљујући томе што смо били безбедна дестинација и то је, између осталог, важно и за крај сезоне“, оценила је Матићева.

Говорећи о новогодишњим аранжманима, навела је да је, према информацијама које има од хотелијера, у туристичким центрима, на планинама и бањама све распродато.

Tara među prvih pet prirodnih lepota na Balkanu

 

Преузмите андроид апликацију.