Почетна > Свет
Свет

Мохамед бин Салман именован за премијера краљевским указом

Краљ Саудијске Арабије Салман бин Абдулазиз именовао је свог сина и наследника, принца Мохамеда бин Салмана за премијера, функцију коју традиционално обавља краљ, јавила је државна агенција СПА.
Фото: Танјуг/Bandar Aljaloud

Мохамед бин Салман (37) који је де факто владар Саудијске Арабије, претходно је био на месту министра одбране.

Према краљевском указу, у реконструкцији владе други син краља Салмана, принц Клаид именован је за министра одбране, док је још један од његових синова, принц Абдулазиз бин Салман на месту министра енергетике.

У указу се каже да ће краљ и даље председавати седницама кабинета, преноси Ројтерс.

Принц Мухамед се наметнуо као владар Саудијске Арабије 2017. године, док је настојао да привреду земље ослобидо зависности од нафте.

Дозволио је женама да возе и сузбијао моћ свештеника над друштвом, али су његове реформе донеле и масовне обрачуне са неистомишљеницима.

Убиство новинара Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу 2018. године укаљало је његову репутацију и заоштрило односе краљевства са Сједињеним Државама и другим западним савезницима.

Како наводи Гардијан, критичари саудијске владе сматрају да је време доношења одлуке о његовом именовању за премијера скоро сигурно повезано са тужбом у САД у вези са његовој наводној улози у том убиству.

Следеће недеље истиче рок у којем америчка администрација треба да процени да ли у случају који је покренула Кашогијева вереница Хатиџе Ченгиз принца Мухамеда може да заштити имунитет суверена, који се обично даје светском лидеру, као што је премијер или краљ.

Кина жели мирно поновно уједињење са Тајваном

Преузмите андроид апликацију.