Почетна > Свет
Свет

Модерна тражи хитно одобрење за четврту дозу

Moderna Inc је касно у четвртак затражила одобрење за хитну употребу од америчких здравствених регулатора за другу допунску вакцину против ковида 19, пошто пораст броја случајева у неким деловима света подстиче страх од новог таласа пандемије.
Фото: Pixabay/ronstik

Америчка биотехнолошка компанија саопштила је да се њен захтев односи на све одрасле особе старије од 18 година како би одговарајућа употреба додатне дозе њене вакцине, укључујући и оне са већим ризиком од ковида 19 због старости или коморбидитета, треба да буде одређена од стране Америчких центара за контролу и превенцију болести (CDC) и здравствених радника.

Захтев Модерне је знатно шири од апликације компаније Фајзер и њеног немачког партнера Бајонтек која је поднета раније ове недеље америчким регулаторима за другу допунску вакцину за људе од 65 и више година, преноси Ројтерс.

Модерна, без посебног коментара о ефикасности четврте дозе, саопштила је да је њено истраживање делимично засновано на подацима недавно објављеним у Сједињеним Државама и Израелу након појаве омикрон варијанте.

Амерички здравствени званичници, укључујући врхунског стручњака за заразне болести др Ентонија Фаучија, подигли су изгледе за четврту вакцину, посебно за старије људе и како би се припремили за могућност новог пораста случајева.

Подаци CDC-а су показали да ефикасност вакцине временом опада, а трећа доза помаже у њеном обнављању.

Међутим, нису објављени свеобухватни подаци засновани на старости или здравственом стању који би подржали случај.

А Фајзер и Модерна се „кладе“ да ће бити потребне и додатне дозе због појаве нових варијанти вируса.


SZO: Kraj pandemije daleko

Преузмите андроид апликацију.