Уколико конзумирате само урме тело ће се неизбежно суочити са недостатком хранљивих материја.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2023/01/vd-photography-5t6D43cwOcY-unsplash-1-620x413.jpg)
Урме садрже витамине Ц, К, Е, Б1, Б2, Б4, Б5, Б6, Б9, бакар, гвожђе, калијум, магнезијум, фосфор, цинк, калцијум, селен, флуор, силицијум, хром, бор , сумпор. Од њих се у високим концентрацијама истичу калијум, калцијум, силицијум и магнезијум.
Међу свим воћем, урме садрже највећу количину угљених хидрата: на 100 грама производа има 69 грама угљених хидрата.
У урмама има и доста шећера, око 60-65%. У свежем воћу има нешто мање шећера, јер. имају више воде.
Што се тиче калорија, воће је негде у средини јер у 100 грама има око 290 калорија. Обично тако велика количина шећера подразумева висок гликемијски индекс у производу.
Ово је делимично тачно, али за разлику од угљених хидрата и шећера, урме садрже посебне киселине: пантотенску, ниацин, рибофламин. Они у великој мери олакшавају сварљивост угљених хидрата и контролишу ниво шећера у крви.
Такође, плодови урми се могу похвалити да садрже више од 20 врста разних аминокиселина које су потребне организму, а које нећете наћи у већини другог воћа.
Научна истраживања
Научни часопис „Биологија и интегративна медицина“ бележи нека од корисних својстава које воће има. Прво, у урмама уопште нема холестерола.
Друго, пектин и дијетална влакна која чине воће имају позитиван ефекат на пробавни систем и чак смањују ризик од одређених карцинома.
Треће, висока концентрација магнезијума и калијума благотворно утиче на функционисање срца и крвних судова.
Присуство селена у производу помаже судовима да се боре против манифестације васкуларних болести и смањују ризике од њиховог формирања и даљег развоја.
Такође, због обиља антиоксиданата, урме помажу организму да се носи са болестима.
Урме могу наштетити људима са високим нивоом шећера у крви. плодови нису у стању да у потпуности надокнаде високи ГИ. Они који имају било какве патологије гастроинтестиналног тракта, болести бубрега, прекомерну тежину, алергије на фруктозу треба да се уздрже од пијења и прво се консултују са лекаром.
Према препорукама лекара и нутрициониста, не можете јести више од 15 урми дневно. Ипак, имају пуно шећера. Норма за одраслу особу је 6-8 комада, за дете 3-4 комада. Производ се дуго вари, па га је најбоље конзумирати ујутру.
Преузмите андроид апликацију.