Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Многима је омиљена и пију је сваки дан: А знате ли која је разлика између „српске“ и „турске“ кафе?

Кафа је многима омиљени напитак уз који започињу дан.
Фото: Pexels/ Rahime gul

Кафа је многима омиљени напитак уз који започињу дан и углавном је сви припремају на сличан начин, а и зову је исто – турска или домаћа кафа.

У великом „Савременом кувару“ из 1967. године, објављеном у издању „Просвете“ на више од 1000 страна, наведена је разлика између српске и турске кафе.

Овај кувар, у поглављу „Кафа“, подсећа и на предање да заслуга за откриће кафе припада једном „чобанчету који је приметио да му козе показују изузетну живахност кад год би се набрстиле биљке познате под именом кахоуа“. У Европи је кафа почела да се пије средином 17. века.

Да је било нешто посебно у млиновима за кафу који је некада свака кућа имала, а којима се ширио мирис млевене кафе, потврђује и овај стари кувар у којем се у припреми наводи важност млевења кафе пре кувања.

„Да би кувана кафа била укусна потребно је прво да зрна кафе буду лепо испржена али не препржена. Друго, да се кафа добро самеље непосредно пре кувања. И треће, да вода добро проври а затим кад се кафа скува, да направи још један кључ. Кафа се служи чим се скува, никад подгрејана. Талог од кафе не сме се поново употребити“.
А разлика између српске и турске кафе, није само у начину служења, већ и у припреми. Ево шта каже Кувар из 1967. године:

Српска црна кафа

„Ставити у џезву воду и шећер и пустити да проври. За једну шољицу кафе потребна је шољица и по воде, коцка шећера и кашичица млевене кафе. Кад вода проври, одлити мало у шољицу или друго лонче, закувати кафу, па вратити џезву на ватру да кафа направи кључ, односно, само да се подигне, ништа више. Усути одливену воду, оставити кафу минут-два да ‘стане’ а затим је разлити у шољице и служити“.

Турска кафа

„Ова кафа се највише пије у Босни а справља се овако: Ставити кафу у суву загрејану џезву и прелити је кључалом водом. Кафа не треба више да ври. Однос воде, кафе и шећера је исти као за српску кафу, само што се шећер не ставља у кафу већ се служи посебно. Готова турска кафа служи се у малим џезвама, за сваку особу посебно“

Idealan napitak pred spavanje: Može vam pomoći da ublažite napetost, stres i nervozu

Преузмите андроид апликацију.