Иако многи практикују да млеко одлажу баш тамо, стручњаци апелују да га у вратима не треба држати.
Већина људи мисли да ће стављањем хране у фрижидер сачувати њен квалитет и рок трајања. Такође, многи се воде устаљеним навикама па, примера ради, воће и поврће стављају у фиоке фрижидера, а млечне производе у врата фрижидера. Међутим, није свеједно како храну стављате у фрижидер. Такође, неки од принципа којих се придржавате када одлажете храну једноставно нису тачни.
Ешли Ардејл, чланица организације Choice која се бави заштитом потрошача, каже да је редослед слагања хране веома важан како би се очувао њен квалитет.
„Различите намирнице захтевају и различито одржавање температуре, па би их било добро сложити према одређеном плану, а тако ћете их и лакше пронаћи ако их има пуно“, каже она.
Препоручује замрзавање меса и месних производа у замрзивачу, што вероватно и радите. Међутим, ако га немате, онда га ставите на највишу полицу, скроз иза, на крај полице, где је најхладније.
Воће и поврће треба држати у фиоци која се обично налази на дну фрижидера. Парадајз је изузетак и никако га не треба држати у фрижидеру, већ у корпи с воћем која је на собној температури јер је парадајз намирница која се брзо квари.
Већина вас млеко држи у вратима фрижидера, али Ешли препоручује да га ставите на неку од полица, јер температура у вратима није довољно ниска па млечни производи неће тако дуго трајати и изгубиће свежину.
Што се тиче јаја, која увек држите у фрижидеру, Ешли каже да их је боље држати у оригиналним кутијама него у преградама фрижидера.
„Кутије су сигурне, немају мирис по другој храни и на њима се увек види рок трајања. Правилно складиштена јаја могу трајати и до месец дана“, открила је.
Преузмите андроид апликацију.