Почетна > Бизнис
Бизнис

Млека и друге хране има довољно

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да млека има довољно и поручио грађанима Србије да нема потребе да брину када је реч о безбедности снабдевања храном, јер је имамо довољно.
млека
Фото: Танјуг/Frank Augstein, File

Вучић је након седнице Савета за националну безбедност истакао да млекаре у Србији прерађују дупло веће количине конзумног млека и свежег и дуготрајног од уобичајене.

Према његовим речима, уобичајена количина која укључује и део који иде за извоз у регион, који је Влада забранила сем Албанији и Северној Македонији, је 17.000 тона месечно конзумног млека, односно 550 тона дневно у ситуацијама када нема несташица на рафовима.

„Јуче и прекјуче испоручили смо 700 тона, а данас и сутра 1.100 тона. Дајемо више него двострuко од реалних потреба становништва. Поред редовне домаће производње увешћемо и 1.000 тона из Пољске од понедељка за наредних 10 дана, а након тога још 2.000 тона из Пољске. То иде преко Имлека“, казао је Вучић.

Како додаје, други највећи произвођач Сомболед најављује редовне испоруке на нивоу 100 тона дневно плус интервентно увоз додатних 500 тона у току месеца из Чешке и добија дозволу на 6.000 тона за период од три месеца.

Трећи битан произвођач дуготрајног млека Мегле, пренео је Вучић, јуче и данас има производњу око 60 тона дневно, док ће од понедељка повећати производне количине.

Замолио је грађане да верују својој држави и додао да млека не може да буде довољно у продавницама уколико неко уђе и купи 36 литара дуготрајног млека.

„Говорили су нам да су људи у Србији сиромашни и да купују само свеже млеко, онда смо установили да 60 одсто људи у Србији и није толико сиромашно јер готово искључиво купује дуготрајно млеко. А онда смо схватили да људи купују енормне количине без икаквог разлога“, казао је председник.

Замолио је грађане да верују својој држави и навео да држава не узима паре од хране.

„Ми смо ту да се боримо за вас. Ако се толико боримо, само вас молим да нам верујете, нема потребе да стварамо панику и правимо проблеме који не постоје. Имамо довољно хране, што се тиче безбедности и сигурности снабдевања храном, грађани Србије нема потребе да бринете и многи други у региону не треба да брину јер имамо довољно хране“, поручио је председник.

Вучић истиче да државно руководство нема намеру по било ком питању да обмањује грађане.

„Све и да хоћу и да сам најгори човек на свету и жељан само власти, ово ми је последњи мандат. Немам право по Уставу да се кандидујем поново, а не пада ми на памет да мењам Устав. Нити мислим некога да обмањујем, нити мислим било коме да продајем трикове, форе, ништа од тога, ако кажемо да имамо довољно шећера, то значи да имамо довољно шећера и нема потребе да купујете по 100 килограма“, казао је председник.

Како додаје, нажалост, захваљујући таквој политичкој сцени и неоговорности групе људи, 15 дана морају да се боре са тим да шећера нема и сада по оставама има десетине килограма шећера са којима људи не знају шта да раде.

„Имали смо такву ситуацију пре и са брашном, па са уљем, сада имамо исти случај и са млеком“, додао је.

Od oktobra dodatni popusti za one koji štede struju

Преузмите андроид апликацију.