Почетна > Србија
Србија

Млади научници из Србије први пут на „Купу иновација“ у Немачкој

Три млада научника из Србије по први пут су изабрани за учешће на „Купу иновација“ који данас почиње у немачком граду Дармштату, саопштили су организатори тог престижног европског такмичења.
Фото: Универзитет у Новом Саду

Како је наведено, Србију представљају Бранка Дивовић Матовић, Душан Ружић и Иван Танасијевић.

„Куп иновација“ организује „Мерк“, једна од водећих светских научних и технолошких компанија. Пројекат је у Србији реализован уз подршку Министарства науке и технолошког развоја и иновација.

„За младе научнике из Србије, који су на почетку својих каријера, овакво искуство ће бити веома значајно за даљи рад. Они ће током трајања кампа радити у врло стимулативном окружењу на унапређењу својих идеја, развијању предузетничког духа, како би научили да заједно са колегама из света свој будући производ припреме за тржиште“, изјавила је др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација.

Она је додала да ће то бити прилика да се млади научници афирмишу кроз рад са искусним колегама из Европе и повезују се са најбољим студентима из целог света.

Ина Булат, директорка „Мерка“ за југоисточну Европу рекла је да је наука у срцу свега што та компанија ради, и то још од 1668. године.

„Верујемо да је моћ науке највећа покретачка снага, и данас је изузетно важно да развијамо нове потенцијале и нове таленте за научна открића“, изјавила је она и додала да су „Мерку“ изузетно поносни на сарању са Министарством науке, и што ћемо на предстојећем ‘Купу иновација’ имати младе научнике, будуће иноваторе из Србије.

„Куп иновација“ одржаће се од 10. до 16. јуна, у седишту компаније „Мерк“ у Дармштаду, у Немачкој. Компанија „Мерк“, која има историју дужу од 350 година, биће домаћин дванаестог по реду „Купа иновација“. Имуно-онкологија, аутоимунитет, технологије проналажења нових лекова, дигитализација – биће неке од тема којима ће се млади научници посветити.

Иницијатива је намењена постдипломским студентима и докторантима из хемије, физике, медицине, биологије, биотехнологије, биоинформатике, информационих технологија, биохемије, фармације, инжењерства и сродних области, као и студентима завршних година мастер студија економије и бизниса.

Одабрани кандидати се придружују једнонедељном летњем кампу, како би заједно радили у веома стимулативном окружењу. Учесници имају прилику да кроз предавања да заједно са својим тимом унапреде идеје до нивоа комплетног пројектног плана.

Сви тимови који учествују имају прилику да освоје „Куп иновација“, награду вредну 20.000 евра намењену најубедљивијем пројекту. Најубедљивији пројекти потенцијално ће бити реализовани, а учесницима са најбољим учинком може бити понуђена стална позиција у компанији „Мерк“, додаје се у саопштењу.

Изабрани студенти добитници награда за научне и стручне радове за школску 2022/23. годину

Преузмите андроид апликацију.