Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Млада научница из Новог Сада једна од најбољих у Србији

Алена Ступар добитница Националне стипендије “За жене у науци” за 2022. годину.
Фото: Алена Ступар/Headline & Dkit
Др Алена Ступар из Новог Сада једна је од три овогодишње добитнице Националних стипендија у оквиру реномираног светског програма „L’Oréal – UNESCO“ “За жене у науци” („L’Oréal – UNESCO For Women in Science).

На свечаној церемонији у Влади Републике Србије, најталентованијим младим научницама додељене су ове стипендије у вредности од по 5 хиљада евра, намењене за реализацију њихових значајних научних истраживања.

Др Алена Ступар је научни сарадник на Научном институту за прехрамбене технологије у Новом Саду.

Основне академске, мастер и докторске студије је завршила на Технолошком факултету, Универзитета у Новом Саду на катедри за биотехнологију и фармацеутско инжењерство.

Квалитет њене докторске дисертације је препознат од стране Привредне коморе Србије, те је др Алени Ступар додељена награда за најбољу докторску дисертацију са решењима применљивим у привреди која доприносе развоју науке, економије и друштва у целини.

Током свог научног рада имала је прилику да се усавршава на неколико еминентних европских универзитета, као што је Универзитет у Болоњи, Универзитет у Лајдену, Универзитет у Лисабону, као стипендиста Вишеградског фонда, „Erasmus Mundus“ програма или као учесник међународних пројеката „Horizon 2020“ и „COST“.

Тренутно је ангажована на неколико националних програма.

Фокус истраживања Алене Ступар је базиран на примени различитих савремених екстракционих техника, коришћењем потпуно безбедних “зелених” растварача у циљу изоловања биоактивних компоненти из биљних сировина.

Поред др Алене Ступар стипендију су добиле и научнице др Јоване Деспотовић чији је фокус истраживања молекуларна биологија карцинома и др Тијана Милићевић која се бави испитивањем токсичних и канцерогених елемената и једињења (пестицида и осталих дуготрајних органских загађујућих супстанци) у узорцима из животне средине и хране.

Фото: Headline & Dkit

Националне стипендије „За жене у науци“ додељене су по дванаести пут. Овај програм у Србији је покренут 2010. године и спроводи се у партнерству Комисије Републике Србије за сарадњу са УНЕСКОМ, Министарства науке, технолошког развоја и иновација и компаније „L’Oréal Balkan“.

Од покретања програма до данас, на конкурсу за Националне стипендије учествовало је више од 600 младих научница, а најбољима је до сада додељено 35 стипендија, у износу већем од 20 милиона динара.

Програм у Србији део је чувене међународне иницијативе „L’Oréal – UNESCO“ “За жене у науци” („L’Oréal – UNESCO For Women in Science“ у склопу које се дуже од двадесет година широм света пружа подршка изванредним научницама које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва.

Наредни, тринаести циклус програма националних стипендија „За жене у науци“ почео је 1. јануара 2023.

Конкурс је намењен младим научницама у Србији, до 35 година старости, које су уписале или завршиле докторске или постдокторске студије у области природних наука. Све информације конкурсу објављују се на званичној wеб страници програма https://www.zeneunauci.co.rs/

Фото: Headline & Dkit
Међународни програм „За жене у науци“ покренут је 1998. године у партнерству „L’Oréal – UNESCO“ и награђује и промовише жене чија су изузетна достигнућа допринела научном напретку у целом свету.

Програм се данас реализује широм света и подразумева различите видове подршке женама у науци, укључујући чувене интернационалне Награде „За жене у науци“ и више од 50 регионалних и локалних програма стипендија посвећених развоју младих талената.

Prijavi se za volontiranje u Erazmus studentskoj mreži

 

Преузмите андроид апликацију.