Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Мјузикл „Виолиниста на крову“ сутра у СНП-у

Мјузикл „Виолиниста на крову“ биће изведен сутра, 19. јануара у 19.30 часова на сцени Пера Добриновић у Српском народном позоришту.
Фото: СНП/Миомир Ползовић

Мјузикл „Виолиниста на крову“ (Fiddler on the Roof) је дело писца Џозефа Стејна (Joseph Stein) и композитора Џерија Бока (Jerry Bock), који су, заједно са аутором сонгова Шелдоном Харником (Sheldon Harnick), на основу серије прича Тејвје и његове кћери (Tevye and his Daughters, 1894-1914) Шолема Алејхема (Sholem Aleichem), створили један од најпопуларнијих и најизвођенијих примерака овог жанра.

Тема „Виолинисте на крову“ су свакодневица и судбина сиромашних Јевреја у царској Русији почетком прошлог века.

Главни јунак приче је Тејвје, млекаџија и отац пет кћери, који се бори на два фронта како би очувао устаљене јеврејске обичаје и традицију.

С једне стране, он покушава да се одупре вољи својих трију одлучних кћери које желе да се удају из љубави, а не да прихвате мужеве које им родитељи одреде.

С друге стране, Тејвје и остали становници села се суочавају са репресијом царске власти, која ће их на крају и прогнати из њиховог завичаја.

Радња мјузикла на узбудљив, потресан али и хуморан начин, говори о традицији и прогресу, о мукама обичних људи и њиховој нади у бољи живот.

Уз то, подједнако важан елеменат атрактивности и привлачности „Виолинисте на крову“ представља музика, заснована на народном мелосу руских и пољских Јевреја тог доба.

„Виолиниста на крову“ је праизведен 2. септембра 1964, у Imperial Theatre на Бродвеју (Њујорк), у режији и кореографији Џерома Робинса (Jerome Robbins), а главну улогу је играо Зиро Мостел (Zero Mostel).

У Српском народном позоришту Виолиниста је први пут постављен 17. октобра 1992, у режији Воје Солдатовића, са Зафиром Хаџимановом у главној улози и игран је с великим успехом дванаест сезона.

Turistička tura „Sveti Sava” za najmlađe Novosađane 28. januara

Преузмите андроид апликацију.