Руски нутрициониста и тренер Георгиј Сурењан осветљава да ли су семенке бундеве заиста толико здраве.
Семе бундеве је одличан извор витамина, минерала и здравих масти. Ово семе се може конзумирати у било ком облику: сирово, пржено, сољено и не. Имају орашасти укус и користе се у разним јелима, укључујући салате, супе и пецива.
Састав и хранљива вредност 100 грама семенки бундеве:
-Калорије: 559
-Масти: 49,05 г
-Протеини: 30,23 г
-Угљени хидрати: 10,71 г
-Влакна: 6 г
-Шећер: 1,4 г
-Калцијум: 46 мг
-Гвожђе: 8,82 мг
-Магнезијум: 592 мг
-Фосфор: 1233 мг
-Калијум: 809 мг
-Натријум: 7 мг
-Цинк: 7,64 мг
-Витамин А: 16 мцг
-Витамин Б1 (тиамин): 0,179 мг
-Витамин Б2 (рибофлавин): 0,153 мг
-Витамин Б3 (Ниацин): 4,987 мг
-Витамин Б5 (пантотенска киселина): 0,750 мг
-Витамин Б6: 0,143 мг
-Витамин Е: 2,18 мг
-Витамин К: 7,5 мцг
Предности семена бундеве
– Семе бундеве је богато протеинима и здравим мастима које вам помажу да останете сити и пуни енергије. Савршени су за брзу ужину током дана.
Такође, ове семенке помажу у регулисању нивоа шећера у крви, побољшавају осетљивост тела на инсулин. То је зато што садрже магнезијум, који је неопходан за производњу инсулина и метаболизам глукозе – објашњава Георгиј Сурењан.
Семе бундеве садржи фитостероле, једињења која снижавају ниво холестерола и смањују ризик од кардиоваскуларних болести. Такође садржи антиоксиданте који помажу у смањењу упале и штите од оксидативног стреса.
Сматрају се извором цинка, који игра важну улогу у подршци имунитета. Цинк помаже телу да се бори против инфекција и вируса и може смањити трајање и тежину прехладе и грипа.
Поред тога, цинк је неопходан за здравље простате, а када се комбинује са фитостеролима, помаже у смањењу ризика од рака простате.
Штета семена бундеве
Семе бундеве се сматра безбедним за већину људи када се конзумира умерено. Неки људи могу имати нежељене ефекте као што су узнемирени стомак, надимање и гасови, посебно ако се конзумирају велике количине. Осим тога, семенке бундеве су богате калоријама и мастима и требало би их штедљиво конзумирати као додатак здравој исхрани.
Како користити семенке бундеве
Семе бундеве можете испећи у рерни са мало уља и зачина за хрскаву и укусну ужину. Додајте сирово семе у салате, супе или јогурт, у омиљена пецива, палачинке, мафине или хлеб. Користите семенке као прелив за кашу или гранолу. Семе се такође може самлети у прах и додати у смутије, сокове или сосове.
Преузмите андроид апликацију.